Cauta

Codul fiscal favorizeaza importatorii si suprataxeaza antreprenorii

Reprezentantii mediului de afaceri din Romania cer Guvernului sa adopte o ordonanta de urgenta prin care sa modifice, daca se mai poate, anumite prevederi ale Codului fiscal ce va intra in vigoare anul viitor, altfel si economia, si bugetul de stat vor avea de suferit. Reducerea TVA pare sa-i avantajeze in special pe importatori, in vreme ce antreprenorii din Romania sunt obligati sa pateasca taxe mari si contributii la sanatate pentru veniturile din dividende.

Ionut Dumitru stanga si Florin Pogonaru cer Guvernului o ordonanta pentru modificarea anomaliilor din Codul fiscal

Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, sustine ca este de neinteles situatia in care mediul de afaceri si Guvernul cad de acord pe aspecte de interes comun, acestea iau forma unui act normativ, dar cand acesta ajunge in Parlament este modificat, desi vorbim de majoritatea care a numit Guvernul. „Suntem pusi in situatia in care agreem cu Guvernul o serie de masuri legislative si ajungem cu ele in Parlament, la comisiile de specialitate in care, de obicei, majoritatea revine partidului de guvernamant. Si ceea ce a spus Guvernul DA, acolo auzim ca este NU. Deci, este o ruptura intre executiv la nivel guvernamental si executiv la nivel parlamentar”, a spus Pogonaru. Pe de alta parte, reprezentantii oamenilor de afaceri atrag atentia ca impozitarea, in continuare, a veniturilor din dividende cu  16%, pe de o parte, si plata contributiilor la Sanatate tot din aceste venituri va duce la o supraimpozitare care va afecta investitiile antreprenorilor din Romania.

Stimulare paguboasa a consumului

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a avertizat, ieri, ca deficitul bugetar din 2016 ar urma sa fie de numai 2,2%, daca nu ar creste salariile in sectorul bugetar. „Problema apare atunci cand discutam despre cresterile potentiale de salarii, care pot duce deficitul la peste 4%, sau chiar peste”, a atras atentia Dumitru. El a mentionat ca, desi motorul principal al PIB il reprezinta consumul , pachetul foarte agresiv de stimulare a acestuia – respectiv reducerea din acest an si de la anul a TVA – apare drept inoportun. Dumitru a precizat ca asistam deja din 2014 la o crestere substantiala a apetitului de consum. Pe de alta parte, conditiile din piata muncii s-au imbunatatit semnificativ, iar salariile cresc cu circa 7-8%/an in termeni nominali. „Consumul creste deja mai repede decat oferta interna , ceea ce reprezinta un risc pe termen mediu de reaparitie a dezechilibrelor macroeconomice – deficit de cont curent si inflatie”, a spus presedintele Consiliului Fiscal. El a lasat sa se inteleaga ca, in vreme ce antreprenorii din Romania vor face tot mai putine investitii, ca urmare a suprataxarii invocate de AOAR, din stimularea consumului vor avea de castigat doar importatorii.

Ultimele stiri

  • Ministrul USR al Mediului, pus la zid de silvicultori. Averea Romsilva aparține poporului român!
  • America înțelege greșit comerțul
  • În timp ce autoritățile fugăresc fermierii, apa este ”suptă” din pământ de balastierele ilegale
  • Regatul Unit, câștigătorul războiului comercial SUA-UE?
  • „Conștient, nu dependent” – un apel urgent din partea școlii românești la acțiune coordonată împotriva consumului de droguri în rândul elevilor
  • Fcsb și CFR și-au aflat adversarii din Cupele Europene
  • Poate Europa să se elibereze de supremația tehnologică americană?
  • FACIAS: Cazul lui Andrei Drăgan, un dosar uitat de opt luni în sertar care lasă vinovații nepedepsiți
  • Contra, dat afară după 3 săptămâni?! “Nu este compatibil”
  • Plângere la Comisia Europeană. Guvernul vrea să ”sifoneze” 2,8 miliarde de lei de la Casa verde și Rabla auto
  • Exit mobile version