Cauta

CNADNR se fereste de opt ani sa proiecteze autostrazi sigure

Dupa ce anul trecut o autostrada a fost demolata deoarece punea in opericol mcirculatia, mai marii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR ) au venit cu o solutie salvatoare: infiintarea unui institut de cercetare-dezvoltare la CNADNR. Acest lucru ar fi, intr-adevar, benefic pentru infrastructura rutiera din Romania, insa sefii de la compania de drumuri ar face bine sa nu ne mai abureasca, deoarece infiintarea institutului respectiv este prevazuta in Legea 265/2008, dar timp de opt ani nu s-a facut nimic!

Nereguli grave, masuri anemice

La doar zece zile de la darea in folosinta in Autostrada Orastie Sibiu au aparut crapaturi

Cotidianul NATIONAL a publicat o serie ce articole in care a atras atentia asupra muncii de mantuiala efectuate la Autostrada Orastie-Sibiu, lot 3. Reamintim ca, dupa doua luni de la inaugurarea cu mult fast a tronsonului amintit, in asfaltul turnat de firmele italiene Salini Impregilo si Collini Lavori au aparut fisuri care puteau pune in pericol traficul rutier. In urma semnalelor trase de ziaristii NATIONAL, sefii CNADNR care au oferit contractul celor doua firme italiene s-au vazut nevoiti sa inchida o banda de circulatie pe sensul Orastie-Sibiu. Culmea este ca acelasi tronson a mai fost inchis si in luna noiembrie 2015, cand presa a semnalat aparitia fisurilor in asfalt la doar zece zile de la darea in folosinta! CNADNR a anuntat, in urma a trei expertize, ca firma Salini Impregilo nu a respectat proiectului tehnic aprobat si a avut si greseli de executie, cerandu-i  demolarea tronsonului de 300 de metri si reconstruirea corespunzatoare. Cu siguranta acest lucru nu s-ar fi intamplat, daca sefii institutiei de stat (care are un buget generos pentru bonuri de masa, de peste 14 milioane de lei, si prime de peste sapte milioane de lei in 2016) ar fi respectat  actul normativ privind gestionarea sigurantei circulatiei pe infrastructura  rutiera, adica Legea 265/2008 privind auditul de siguranta rutiera.

Statul nu respecta Legea 265/2008!

Asa cum chiar CNADNR posteaza pe site-ul sau, legea are scopul de a asigura si a creste gradul de siguranta a circulatiei pe drumurile publice, iar toate proiectele noi de infrastructura rutiera vor trebui verificate de experti certificati in siguranta circulatiei. De asemenea, prin lege se pun bazele unei noi institutii care va coordona activitatea de siguranta rutiera, prin infiintarea unui institut de cercetare-dezvoltare in siguranta circulatiei, in coordonarea Ministerului Transporturilor. „CNADNR are in vedere considerarea problematicii de siguranta rutiera ca prioritate nationala”,  sustin reprezentantii institutiei. Domnilor, dar la constructia si darea in folosinta a Autostrazii Orastie-Sibiu, lot 3, siguranta rutiera nu a mai fost prioritate nationala? Macar acum, in ceasul al 12-lea, respectati legea pe care o tot invocati si infiintati odata acel institut de cercetare!

Ultimele stiri

  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 4 iulie 2025 – Te vei bucura de compania celor care te iubesc
  • Alege ce citești
  • Frenezia listărilor: Hong Kong depășește Wall Street
  • Software open source: S-CORE, ambiția producătorilor auto europeni
  • Ion Sterian, Transgaz: Astăzi s-a încheiat Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii Conductei de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”
  • Marcel Ciolacu: „Austeritatea oarbă NU reduce deficitul – îl adâncește”
  • Comisia Europeană, în extaz. Guvernul taie fix programele de dezvoltare a industriei românești
  • Exit mobile version