AcasăOldCel mai mare rapsod al Tarii Lapusului, Grigore Lese: "Imi sta gandul...

Cel mai mare rapsod al Tarii Lapusului, Grigore Lese: „Imi sta gandul sa fac un concert cu manelistii”

Invitat luni la Realitatea FM, cel mai mare rapsod al Tarii Lapusului, Grigore Lese, a declarat ca ii sta gandul sa faca un concert cu manelistii.  Artistul explica: „Folclorul s-a politizat. Cine canta maneaua, eu stau la brat cu el, dar sa cante maneaua adevarata”.

Delicatul subiect al manelelor a fost atins de renumitul rapsod Grigore Lese si intr-un interviu acordat recent lui Stelian Gombos:  „Toata lumea se leaga de acest termen: „manea„. Cuvantul „manea” vine de la „mani”, care inseamna „a improviza”. Maneaua este un gen extraordinar, care n-are nici o legatura cu ceea ce fac „cantaretii” astia care apar pe banda rulanta. Ei nu canta manele. Ei lalaie niste cantece de metisaj: ritmul din Bulgaria, textul din Romania si totul pus intr-un sos oriental. (…) In alta ordine de idei, „manelizarea” a aparut de mult in muzica populara romaneasca. De exemplu, orchestrele de muzica populara de dimensiuni „simfonice” si ansamblurile folclorice din Romania, create dupa model rusesc, sunt o forma de manelizare a culturii traditionale. Si, culmea, noi investim bani grei in aceste ansambluri, care exista in toate judetele tarii. Aruncam banii pe fereastra.”

De ce umple Grigore Lese salile cu spectatori tineri? Pentru ca, explica Lese, la Realitatea FM, „eu readuc in atentie muzici pe care ei nu le mai intalnesc (…) Vremea e altfel, timpul se scurge altfel, viteza e alta. Sa aducem in atentie muzici stravechi. Sa le aducem in atentia tinerilor”.

Grigore Lese a absolvit Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj.  Si-a dat doctoratul in muzica, este Doctor Honoris Causa al Universitatii „Vasile Goldis” din Arad, profesor asociat la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, unde preda cursul de etnomuzicologie.