AcasăOldCe trebuie sa stiti despre sederea in strainatate

Ce trebuie sa stiti despre sederea in strainatate

Facilitate. Ca turist nu aveti nevoie de inregistrare in statele UE, daca vizita este mai scurta de trei luni

In calitate de cetatean al UE, aveti dreptul de a locui intr-o alta tara europeana pe o perioada de pana la trei luni, de peste trei luni sau permanent, ca lucratori sau ca pensionari, in anumite conditii.

Facilitate. Ca turist nu aveti nevoie de inregistrare in statele UE, daca vizita este mai scurta de trei luni

Pentru o sedere mai mica de trei luni, aveti nevoie doar de o carte de identitate sau de un pasaport valabil. Potrivit portalului Europe Direct, in unele tari din UE trebuie sa va semnalati prezenta intr-un interval rezonabil de timp de la data sosirii pe teritoriul tarii. Daca stati la hotel, trebuie sa completati un formular special, iar angajatii unitatii se vor ocupa de restul formalitatilor.

Expulzare

In cazuri exceptionale, autoritatile pot decide sa va expulzeze, pe motive de ordine, de securitate sau sanatate publica, dar numai daca pot dovedi ca reprezentati o amenintare serioasa. Decizia de expulzare trebuie sa vi se comunice in scris, cu motivele invocate si informatii privind modalitatile de atac si data pana la care se poate contesta.

Sedere mai lunga de trei luni

Daca sunteti lucrator, aveti dreptul de a locui in orice tara din UE in care sunteti angajat, fie ca lucrator independent, fie detasat. Daca va pierdeti locul de munca pe durata sederii in alta tara, va puteti mentine dreptul de a lucra si locui acolo, daca:

– sunteti, temporar, in incapacitate de a lucra in urma unei boli sau a unui accident;

– v-ati inregistrat la agentia competenta de ocupare a fortei de munca pentru ca ati devenit somer involuntar, dupa ce ati fost salariat pe o perioada mai mica sau mai mare de un an, cu contract de munca;

– incepeti un curs de formare profesionala.

Daca sunteti pensionar puteti locui in alta tara din UE, cu conditia sa aveti:

–         asigurare completa de sanatate in tara respectiva;

–         suficiente venituri (indiferent din ce sursa) pentru a trai fara a solicita sprijin financiar.

Inregistrarea

Dupa primele trei luni este posibil sa vi se ceara sa va inregistrati pe langa autoritatile locale (politia sau primaria).

Pentru a obtine certificatul de inregistrare, ca lucrator veti avea nevoie de:

–         carte de identitate sau pasaport valabil;

–         adeverinta de salariat sau confirmare de incadrare in munca din partea angajatorului;

–         dovada ca sunteti lucrator independent, daca este cazul.

Ca pensionar, la inregistrare aveti nevoie de urmatoarele acte:

–         carte de identitate sau pasaport valabil;

–         dovada ca aveti asigurare completa de sanatate;

–         dovada ca va puteti intretine singur, fara a fi nevoit sa solicitati sprijin financiar.

In urma inregistrarii obtineti un certificat de inregistrare, care va confirma dreptul de a locui in tara respectiva. Este valabil pe termen nelimitat, deci nu trebuie reinnoit.

Permisul de sedere permanenta

Este diferit de certificatul de inregistrare si confirma faptul ca aveti dreptul de a locui permanent in tara in care va aflati, fara a fi nevoit sa indepliniti alte conditii. Permisul este valabil pe termen nelimitat si nu trebuie reinnoit.

Pentru a-l obtine, este nevoie de:

–         dovada ca locuiti in tara respectiva de cel putin cinci  ani, de exemplu, un certificat valid de inregistrare, care v-a fost eliberat la sosirea in tara

sau

–         dovada ca ati incetat munca si indepliniti conditiile necesare (independenta financiara)  pentru a obtine mai devreme dreptul de sedere permanenta.

author avatar
Arpad Dobre
463 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger