Cauta

Ce trebuie sa stii despre cardul de sanatate

Din septembrie va incepe distribuirea cardului de sanatate catre populatie. Posesorul poate decide daca va permite sau nu inscriptionarea anumitor date personale pe card.

Obligatie Cardul de sanatate trebuie prezentat la orice consultatie medicala

Ministerul Sanatatii a lansat recent in dezbatere proiectul de hotarare de guvern pentru aprobarea normelor metodologice referitoare la cardul national de asigurari de sanatate. Conform actului normativ, prezentarea cardului national de sanatate va fi obligatorie la medicul de familie, la spital si la farmacie.  In caz contrar, posesorul nu va putea primi servicii medicale platite de Casa Nationala de Sanatate sau va trebui sa achite contravaloarea serviciilor efectuate, chiar daca este asigurat in sistemul public. Orice posesor de card trebuie sa aiba asupra lui actul, mai ales pentru cazuri de urgenta.

Informatii pe card

Proiectul legislativ clarifica si chestiunile legate de inscriptionarea pe card a unor informatii medicale ale pacientului, printre care grupa sanguina, RH-ul, care sunt bolile cu risc vital si cele cronice de care sufera, etc. Cardul va contine, pe langa nume si prenume, un numar de asigurat, altul decat codul numeric personal. In plus, va avea un cip pe care vor fi trecute si alte date medicale, toate optionale.  De asemenea, pe card va fi mentionat si acceptul sau refuzul posesorului referitor la donarea de organe. In acest sens, pacientul va completa in fata medicului o declaratie prin care precizeaza ce informatii sa fie trecute pe card.

Distribuire si costuri

Cardul national de sanatate va fi distribuit cetatenilor prin casele judetene de sanatate si va fi valabil cinci ani de la data emiterii. Valoarea unui card este de doi euro, cost achitat de Ministerul Sanatatii. Cei care pierd cardul vor fi obligati sa achite contravaloarea acestuia pentru a obtine un nou document.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Frenezia listărilor: Hong Kong depășește Wall Street
  • Software open source: S-CORE, ambiția producătorilor auto europeni
  • Ion Sterian, Transgaz: Astăzi s-a încheiat Subtraversarea fluviului Dunărea, parte a infrastructurii Conductei de transport gaze naturale “Țărmul Mării Negre-Podișor”
  • Marcel Ciolacu: „Austeritatea oarbă NU reduce deficitul – îl adâncește”
  • Comisia Europeană, în extaz. Guvernul taie fix programele de dezvoltare a industriei românești
  • Nu ai bani, poți să mori. Sute de mii de români, lăsați fără asigurare medicală
  • Lovitură pentru speculanți. Se cere reforma totală a pieței de energie
  • Topul încasărilor la „mondialul” cluburilor. Real Madrid – 54,8 milioane de euro!
  • Va amâna UE aplicarea Legii privind inteligența artificială?
  • Exit mobile version