AcasăOldCat te costa sa ajungi pe Varful Omu

Cat te costa sa ajungi pe Varful Omu

Daca visezi la o zi de aventura, in care sa nu investesti bani multi, o excursie la munte este cea mai potrivita. O singura conditie: trebuie sa te tina „balamalele”!

Spre varf, dupa pajistea alpina

Reporterul „National” a ales sa petreaca o zi urcand pe munte, optand pentru universul „pantofarilor” (muntii Bucegi). Daca locuiesti in Bucuresti si vrei sa te bucuri de Pietrele de la Omu, Coltii lui Barbes, Peretele Vaii Albe sau de Pestera Avenul de sub Babele, e suficient sa parcurgi 130 de km. O poti face cu automobilul personal, cu microbuzul sau trenul. Noi am ales trenul, pentru a evita aglomeratia de pe DN1.

Optati pentru un echipament minim

Releul de pe Vf.Costila, 2.489 m

In doua ore si jumatate ajungi la Sinaia, Busteni, Azuga sau Predeal. Trenurile sunt echipate cu vagoane speciale in care puteti deplasa si biciclete, pentru cine este interesat. Costuri: un bilet de o singura calatorie la clasa a II-a = 32 lei, iar la clasa I-a = 42 lei. Pentru biciclete, transportul este gratuit. Echipamentul trebuie sa fie unul minim: bocanci de munte, tricouri si ciorapi de schimb, haine pentru ploaie (vremea fiind schimbatoare la mari altitudini), busola, apa si o harta. In plus, e musai sa va „echipati” cu suficienta rezistenta fizica. De preferat sa aveti la voi si un telefon mobil incarcat, pentru cazuri de urgenta (ex.112).

Din Busteni spre 2.507 metri

Ultima panta inainte de a atinge 2.507 m

Traseul pentru care am optat a avut ca punct de plecare orasul Busteni, deoarece am dorit sa abordam un traseu catre Varful Omu. Asadar, Poiana Costilei – Valea Cerbului – Vf.Omu –  timpul dat pentru traseu este de 5-6 ore. Traseul este marcat corespunzator (dunga galbena), avand un grad de dificultate mediu. Este inchis pe timp de iarna. De la 30 de grade, cite erau la baza muntelui, la 2.505 metri temperatura a ajuns la 15 grade, un vant taios si ceata.

Cabana Omu arata ca inainte de razboi

Din pacate, Cabana Omu arata modest: a fost renovata ultima data intre anii 1936-1937, iar de atunci nu s-au mai operat imbunatatiri. Cabana este destul de populata, cateva sute de persoane atingand Vf.Omu intr-o zi de week-end. Daca va ganditi sa decontati, abandonati ideea! Nu veti primi bon pentru nimic, cabana nefiind echipata cu casa de marcat. Obligatoriu, aveti nevoie de bani cash, de preferat in hartii „mici”. Oferta Cabanei de la Omu este urmatoarea:
cazare: 30 de lei un loc la cabana (se pot face rezervari – numarul de locuri fiind de 30)
bucatarie: ciorba de zarzavat (10 lei), carnati cu piure sau fasole (15 lei), muschi de porc afumat cu piure sau fasole (15 lei), o felie de paine (0,25 bani), un ardei iute (1 leu).
bauturi: vin fiert (5 lei cana), ceai (3 lei cana), bere (6 lei sticla), apa minerala (4 lei sticla)

Nu intarziati coborarea!

Cabana Omu intr-un weekend de vara

Atat timp cat nu este ceata, peisajul pe Varful Omu este uimitor. Se pot vedea si celelalte varfuri din apropiere. Daca doriti sa coborati pe un alt traseu sau chiar pe unde ati urcat, trebuie sa va faceti niste calcule, pentru ca ultimul tren din Busteni pleaca la 21.02, iar din Sinaia la 21.25. Daca urcusul v-a obosit foarte tare, puteti merge spre Telecabina de la Babele. Pentru traseu aveti nevoie de maximum doua ore, telecabina functionand, dupa programul de vara, pana la 20.30. Oricum, cei care exploateaza telecabina spun ca „nu se lasa oameni pe munte!”, dar e bine sa fiti prevazatori. O coborare cu telecabina costa 32 de lei pentru adulti si 18 lei pentru copii.

Costul excursiei: sub 100 de lei daca nu utilizati telecabina!

Varful Omu - Cabana Omu

Asadar, pentru o zi cu traseu spre Vf. Omu, aveti nevoie de 64 de lei pentru tren, 30 de lei un pranz complet la Cabana Omu, la care se adauga 32 de lei pentru telecabina, in caz ca optati pentru aceasta la intoarcere. In total, 126 de lei, sub 100 de lei fara a urtiliza telefericul.

author avatar
Sebastian Stan
6.309 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger