AcasăOldBeneficii pentru salariati prin deducerea personala

Beneficii pentru salariati prin deducerea personala

Una dintre inlesnirile fiscale oferite de catre stat pentru persoanele cu un venit brut sub 3.000 de lei/luna o reprezinta deducerea personala, care se acorda pe mai multe niveluri.

Declararea persoanelor aflate in intretinerea salariatului aduce avantaje ascestuia

In mod concret, arata portalul Avocatnet.ro, pentru salariatii care au un venit brut mai mic sau egal cu 1.000 de lei si nu au persoane in intretinere declarate angajatorului, deducerea personala este de 250 de lei. Aceasta inseamna ca baza de calcul a impozitului pe salarii se diminueaza, ceea ce determina automat si plata unui impozit mai mic de catre salariat. Beneficiul consta in aceea ca, datorita micsorarii bazei de impozitare, salariatul nu mai plateste impozit pentru suma de 250 de lei.

Calcul progresiv

Deducerea creste progresiv, cu 100 de lei pentru fiecare persoana declarata oficial in intretinere de salariat, in fata angajatorului. La un venit brut mai mic sau egal cu 1.000 de lei brut, angajatul va beneficia de urmatoarele deduceri personale:

 

–         250 lei pentru salariatii care nu au persoane in intretinere;

–         350 lei pentru salariatii care au o persoana in intretinere;

–         450 lei pentru salariatii care au 2 persoane in intretinere;

–         550 lei pentru salariatii care au 3 persoane in intretinere;

–         650 lei pentru salariatii care au 4 persoane in intretinere.

Salariatii care realizeaza un venit brut de peste 3.000 de lei nu beneficiaza de deducere personala nici pentru ei insisi, nici pentru persoanele aflate in intretinerea lor. Nu se acorda deducere personala pentru personalul trimis in misiune permanenta in strainatate.

Statutul de persoana aflata in intretinere

Maria Cojocariu, director financiar, explica pe Avocatnet.ro ca persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele salariatului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv. Copiii minori ai salariatului, in varsta de pana la 18 ani impliniti, sunt considerati intretinuti.

Nu sunt considerate persoane aflate in intretinere:

–          persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 mp in zonele montane;

–         persoanele fizice care obtin venituri din cultivarea si din valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere, in solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat;

–         persoanele cu venituri din cultivarea si din valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor;

–         persoanele care obtin venituri din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, indiferent de suprafata.

author avatar
National
1.389 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger