AcasăOldAvem taxe ca-n Zimbabwe si Guatemala

Avem taxe ca-n Zimbabwe si Guatemala

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru

Romania se afla pe locul 136 din 185 in lume in ceea ce priveste numarul taxelor si impozitelor, spre coada clasamentului situandu-se state cu foarte multe biruri, precum Zimbabwe, Guatemala sau Indonezia. Analistii avertizeaza ca, din aceasta cauza, asa-zisa atractivitate a cotei unice nu ii mai imbie, ci ii alunga pe investitorii straini.

Bugetul statului este sarac, iar in 2014, Romania ar trebui sa-si reduca deficitul bugetar, asa cum s-a angajat in fata FMI si a Comisiei Europene. Problema e ca reducerea nu poate fi facuta altfel decat prin adaugarea de noi taxe, ceea ce face din Romania o tara tot mai ocolita de investitiile straine.

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru

Povara fiscala, infernala

Presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, sustine ca Romania se claseaza pe locul 136 in clasamentul tarilor cu cele mai multe taxe, iar evaziunea fiscala a ajuns la 14%, acesta fiind insa doar un calcul estimativ. Dumitru sustine ca, din cauza numeroaselor taxe si impozite, ne putem compara cu Zimbabwe, Guatemala sau Indonezia  „Sistemul de contributii de asigurari sociale este ciuruit de exceptii si de tot felul de derogari intre diverse forme de venit. (…) Cum mobilizam noi munca, daca o impozitam atat de mult? Ca sa platesc un euro net in Romania, ca angajator platesc 1,83 euro. Povara fiscala in Romania este infernal de mare”, a mentionat Dumitru. El a a avertizat ca nici cota unica, de 16%, nu mai are vreun dram de atractivitate in ochii investitorilor. „A arata acel 16%, cota unica, nu mai tine in fata investitorilor”, a spus presedintele Consiliului Fiscal.

Platim evazionistilor 1,3 miliarde de euro pe an

Conform calculelor efectuate de Consiliul Fiscal, evaziunea ar fi de 14% in economia Romaniei, adica de peste 1,3 miliarde de euro pe an. Defalcat, cei mai multi bani sunt „palmati” de evazionistii din morarit si panificatie, care fenteaza statul cu 600 de milioane de euro anual, fiind urmati de mafia din legume si fructe, care si-a adjudecat o „felie” de aproape 500 de milioane de euro/an, si de smecherii din industria carnii, care dau o teapa Fiscului de peste 230 de milioane de euro/an.

author avatar
Arpad Dobre
207 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger