Cauta

Avem de 15 ori mai putine produse traditionale ca in 2013

Suntem la un pas sa pierdem marca „Salam de Sibiu” si, fata de anul 2013, avem de 15 ori mai putine produse traditionale, guvernantii sustinand ca aceasta este urmarea scoaterii din fabricatie a procesarii industriale a alimentelor.

Daniel Constantin sustine ca produsele traditionale trebuie sa aiba in procesul de fabricatie operatiuni manuale

Intrucat niciun producator din Romania nu s-a grabit sa inregistreze salamul de Sibiu ca denumire protejata in UE, produsul ii tenteaza pe austrieci, nemti sau unguri, care vor sa-l produca. Acesta este doar un exemplu, dar in acest an, in Romania au mai ramas doar 298 de produse alimentare cu adevarat traditionale, fata de 4.500 cate existau in 2013. „E o diferenta foarte mare. Anul trecut aveam 4.500 de produse atestate ca fiind traditionale, iar anul acesta avem 298, dupa ce am schimbat regulile. De ce mai putine? Pentru ca am pus anumite conditii care le-au limitat. Pana acum, din pacate, erau produse care se numeau ca fiind traditionale, obtinute dupa o reteta traditionala, dar ele se obtineau industrial”, a argumentat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. El a precizat ca schimbarea legislatiei ii obliga pe producatori sa nu mai insele consumatorii.

Daniel Constantin

Potrivit lui Constantin, produsele traditionale se cauta in special pe piata interna, cu exceptia mierii, care este ceruta si la export.

Definitii

Potrivit Ghidului de bune practici elaborat de Ministerul Agriculturii, produsul traditional este un produs alimentar:

–         fabricat pe teritoriul national;

–         pentru care se utilizeaza materii prime locale;

–         care nu are in compozitia lui aditivi alimentari;

–         care prezinta o reteta traditionala, un mod de productie si/sau de prelucrare si un procedeu tehnologic traditional;

–         care se distinge de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii.

Pe de alta parte, pentru a figura in Registrul national al produselor traditionale, produsul alimentar respectiv trebuie sa fie fabricat din materii prime locale, sa prezinte o reteta traditionala specifica locului de prelucrare, prin care sa reflecte un tip traditional de productie si/sau de prelucrare, sa aiba in procesul de obtinere a produsului si operatiuni de prelucrare realizate manual si sa dovedeasca un mod de lucru traditional.

Ultimele stiri

  • Reforma serviciilor de informații din SUA sau lupta lui Donald Trump cu ”deep state”
  • Bolojan face praf și Educația. Se pierde calitatea actului de învățământ
  • Domnule Bolojan, dacă nu vreți să fiți sub Ciolacu…
  • BRICS vs Trump
  • Tele-Spa în România: Cum te relaxezi la distanță – beneficiile consultațiilor wellness online
  • Ursula cu Piper(ea) 
  • Să zicem NU TVA-ului! 
  • Salarii mici în România: condamnarea tinerilor la umilință pe viață
  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Exit mobile version