AcasăOldApel de la președintele BCE. Ce trebuie să facă guvernele pentru a...

Apel de la președintele BCE. Ce trebuie să facă guvernele pentru a ajuta blocul comunitar să îşi revină din recesiune

Guvernele din zona euro trebuie să continue să cheltuiască puternic pentru a ajuta blocul comunitar să îşi revină din recesiunea provocată de pandemie, completând politica monetară relaxantă a BCE, a declarat duminică preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde.

În condiţiile în care în multe state nivelul datoriilor a depăşit 100% din PIB în acest an, au apărut îngrijorări că politicienii vor avea dificultăţi în a adopta noi programe de sprijin şi subvenţii, ceea ce creşte riscul ca schemele pentru susţinerea locurilor de muncă şi a veniturilor să fie oprite brusc.

„Încrederea în sectorul privat depinde în mare măsură de încrederea în politica fiscală. Continuarea politicilor fiscale expansioniste este vitală pentru a evita dispariţia unui număr mare de locuri de muncă şi pentru a susţine veniturile gospodăriilor până când revenirea economică este mai robustă”, a declarat Christine Lagarde la o reuniune a guvernatorilor băncilor centrale din lumea arabă, potrivit Reuters.

Pandemia ar putea reduce PIB-ul comunitar cu 8%

Schemele pentru susţinerea locurilor de muncă au fost deja prelungite în mai multe ţări, însă există unele voci care cer o prelungire cu unul până la doi ani pentru a consolida încrederea până când blocul comunitar îşi va reveni dintr-o recesiune care ar putea să-i provoace o diminuare a PIB cu 8% în acest an.

„Menţinerea schemelor privind susţinerea locurilor de muncă est vitală pentru a evita o creştere bruscă a şomajului la finele anului”, a adăugat Lagarde. Preşedintele BCE a mai cerut guvernelor europene să ajungă la un acord cu privire la detaliile finale ale fondului de revenire, în valoare de 750 miliarde de euro, astfel încât banii să poate să înceapă să fie alocaţi din luna ianuarie 2021.

În ceea ce priveşte Banca Centrală Europeană, Lagarde a spus că instituţia pe care o conduce este gata să îşi ajusteze toate instrumente deoarece nu este loc de relaxare când vine vorba de obiectivul privind stabilitatea preţurilor.

author avatar
Andreea Vlad
376 afisari

1 COMENTARIU

  1. poate aude catu care face exact toate in contrariu de ce spune cucoana , se imprumuta fara nr si omoara locurile de munca la secunda cu politicile lui !!!!!!

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri