Cauta

Anularea „Primei Case” va inchide piata imobiliara pentru tineri

O analiza privind impactul Legii darii in plata la nivelul intregii piete bancare releva consecinte grave, de la contractia pietei ipotecare, la distorsionarea pietei imobiliare si pana la impactul negativ asupra conditiilor de locuit ale familiilor din Romania.

Peste 60% dintre tinerii care viseaza la o casa au sanse minime, spre deloc, sa o obtina prin credit bancar

Conform simularilor financiare ale echipei de analisti ai BCR, care au avut in vedere forma curenta a proiectului Legii darii in plata, institutiile financiar bancare vor fi nevoite sa adopte masuri prudentiale pentru a reduce riscul de credit si pentru a proteja fondurile deponentilor si ale actionarilor, din care se acorda credite. Analistii estimeaza o crestere medie a avansului la creditele ipotecare si imobiliare de la 15%, in prezent, la o medie viitoare de 30%, un nivel considerat prudential pentru a asigura rambursarea fara riscuri a unui credit acordat din depozitele atrase de la clienti. Problema este ca, in aceste conditii, vor aparea urmatoarele efecte negative:

–         Programul „Prima Casa” va disparea, ca urmare a prevederilor Legii darii in plata care fac garantia statului nula; 160.000 de clienti eligibili actuali (in special tineri) nu vor mai dispune de un avans suficient pentru contractarea unui credit ;

–         Pentru un client obisnuit, va dura cu opt ani mai mult decat in prezent sa economiseasca un avans suficient pentru a se incadra in noile conditii de creditare, adoptate pentru a reduce riscul de credit;

–         Varsta medie pentru prima achizitie ipotecara se va majora la 42 de ani, cu efecte adverse semnificative asupra standardelor de locuit si vietii de familie (inghesuiala, probleme sociale, boli etc.).

In aceste conditii, rezolvarea vine tot prin accesarea unui produs de economisire creditare, pentru renovare/modernizare sau cumpararea  unei locuinte noi.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version