Cauta

ANPC cere bancherilor sa imparta riscurile cu debitorii

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a fost luata cu asalt de cetatenii cu credite in franci elvetieni si propune adoptarea unei legi prin care riscurile generate de aprecierea fara precedent a francului elvetian (CHF) sa se imparta intre bancheri si debitori.

Marius Dunca cere adoptarea unei legi care sa prevada acceptarea de pierderi pentru banci la creditele in CHF

Presedintele ANPC,  Marius Dunca, a precizat ca institutia pe care o conduce a intreprins toate demersurile necesare pentru a indeplini rolul de mediator in relatia dintre banci si consumatori, dar aceasta conduce la o scadere nesemnificativa a costurilor pentru un numar mic de consumatori. „Adresam in mod public, tuturor institutiilor financiar bancare, implicate in criza CHF, urmatoarea intrebare:  Ce solutii concrete oferiti clientilor aflati in imposibilitatea de a-si plati ratele lunare, clienti bun-platnici pana la aparitia crizei CHF? Ne referim la solutii care sa vizeze intreaga perioada de creditare, nu solutii pe termen scurt. Ne dorim solutii care sa acopere o parte semnificativa a costurilor aparute in urma cresterii valorii CHF”, a spus Dunca.

Marius Dunca

Interesandu-ne la ANPC, am aflat ca bancherii nu s-au prea inghesuit sa ofere solutii la problemele puse de Protectia Consumatorilor. Totusi, un bancher (francez) din Romania s-a declarat de acord cu faptul ca bancile trebuie sa-si asume partea de responsabilitate si costuri pentru creditele in franci.

BRD propune conversia in lei

Directorul general BRD, Philippe Lhotte, agreeaza impartirea riscurilor in cazul creditelor in CHF. „Pentru clientii care au luat la un moment dat credite in franci elvetieni, era important sa fie informati cu privire la riscuri, banca trebuie sa informeze clientii. Exista 75.000 de clienti care au facut credite in franci elvetieni si nu sunt sigur ca tot atatia clienti au fost avertizati de aceste riscuri”, a spus Lhotte. El a precizat ca la BRD exista cinci contracte de creditare in CHF, iar banca va propune conversia in lei a imprumuturilor, la cursul de dinainte de aprecierea monedei elvetiene.

Ultimele stiri

  • Poate Europa să compenseze lipsa de arme americane pentru Ucraina?
  • Justiția plânge, poporul român plătește / Bolojan promite austeritate pe pâine
  • Partidele de la guvernare, făcute praf de sindicate. Au distrus țara!
  • Scenariul 100% fotovoltaice împinge prețul energiei la 600 dolari/MWh
  • Din nou în arena politică. Elon Musk îi enervează pe investitorii Tesla
  • Lider Cartel Alfa, Bogdan Hossu: Lobby-iștii, angajați la Guvern și la Președinție, apără profiturile mediului de afaceri
  • Război civil la Milano: Chivu îl vrea pe Donnarumma!
  • SUA amână tarifele? Trump rămâne imprevizibil
  • PSG îl vrea pe Rodrygo! Francezii au intrat pe fir înainte de semifinala cu Real Madrid
  • Moneda BRICS – oportunitate ratată
  • Exit mobile version