Cauta

Alimentele „eco”, o teapa data de unii comercianti

A manca „eco” si „bio” a devenit, in ultima perioada, o adevarata tendinta si e la moda sa consumi astfel de alimente. Specialistii din agricultura atrag insa atentia ca exista comercianti care, prinzandu-se ca e vorba de bani multi, anunta ca vand astfel de produse, dar isi insala clientii.

Laurentiu Baciu sustine ca painea nu poate fi eco doar pentru ca e produsa din grau

Presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania  (LAPAR), Laurentiu Baciu, avertizeaza asupra unor eventuale tepe pe care si le pot lua consumatorii din Romania, cand aleg produse de tipul „eco”. Tendinta momentului este de a se consuma preponderent sau chiar exclusiv alimente „eco”, dar Baciu suspecteaza ca unii comercianti isi insala clientii. „Am vazut cum pe unele magazine din Bucuresti scrie «Paine eco din grau» sau «Lapte eco natural proaspat». E o inselatorie!”, a atras atentia presedintele LAPAR, in cadrul conferintei „Agri-business pe profit”, organizata de Grupul Bursa. Baciu si-a aratat nemultumirea si fata de unii comercianti care, exploatand disperarea unor oameni cu boli cronice, scot pe piata asa-zise legume care trateaza cancerul.

Laurentiu Baciu

„Cartofii cu pulpa roz sunt vanduti de un comerciant din Suceava, iar oamenii cumpara legumele cu 30 de lei/kg, in speranta ca vor scapa de boala. O alta inselatorie!”, a avertizat Baciu. Revenind la „trendul eco”, e bine sa precizam ca produsele respective trebuie sa parcurga etape clare pana a ajunge sa fie catalogate „eco”.

Certificarea productiei ecologice

Legislatia romaneasca din domeniu prevede ca productia ecologica reprezinta obtinerea de produse agroalimentare fara utilizarea substantelor chimice de sinteza. Produsele ecologice sunt obtinute si etichetate astfel incat sa informeze cumparatorul ca produsul si/sau, dupa caz, ingredientele din produs au fost obtinute in conformitate cu metode de productie ecologica. Regulile de productie ecologica prevad:

–         respectarea principiilor productiei ecologice;

–         neutilizarea de fertilizatori si amelioratori ai solului sau pesticide. Pot fi utilizate ca materiale furajere, ingrediente pentru prepararea alimentelor, substante folosite in alimentatia animalelor, produse pentru curatarea si dezinfectarea adaposturilor pentru animale etc. doar acele produse care sunt permise sa fie folosite in agricultura ecologica;

–         folosirea de seminte sau material vegetativ saditor obtinut prin metode de productie ecologica.

In plus, terenurile pe care se produc cerealele (grau, de pilda), furajele (necesare pentru vacile cu lapte, de exemplu), legumele, fructele etc. trebuie convertite la productia eco, iar conversia dureaza minimum doi ani, apoi suprafetele sunt certificate si abia dupa aceasta vorbim de alimente eco.

Ultimele stiri

  • Tendințele Corporate de Wellbeing în România: Cum se reinventează companiile în 2025
  • Un șofer băut a lovit cu mașina un grup de tineri, iar apoi a plecat de la locul accidentului/Ce s-a întâmplat după ce a fost găsit
  • Femeie depistată având şase cuţite asupra ei, la intrarea în Parlament/Ar fi intenționat să participe la un eveniment/Ce spune AUR
  • Meteorologii ANM au anunțat prognoza. Cum va fi vremea până la mijlocul lunii octombrie
  • Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro, condamnat pentru tentativă de lovitură de stat/ Marco Rubio, reacție-fulger
  • Trump susține că intruziunea unor drone în Polonia ar fi putut fi o „eroare” din partea Rusiei: „Dar, indiferent de situație, nu sunt mulțumit de…”
  • Telemedicina în România: de la pionierat la acces echitabil la îngrijire medicală
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 12 septembrie 2025 – Ai suficientă energie și umor bun
  • Alege ce citești
  • Exit mobile version