Cauta

Alerta! Bursa a scazut cu 23%!

Valoarea tranzactiilor efectuate saptamana trecuta a scazut cu peste 23%, dupa ce si saptamana anterioara s-a inregistrat o cadere cu doua cifre.  Printre cauze se numara reducerea cu aproape 68% a profitului OMV Petrom.

Bursa a scazut in ultimele doua saptamani cu 18 respectiv 2327

Cu o saptamana in urma, valoarea tranzactiilor de la Bursa de Valori Bucuresti  a scazut cu peste 18%, principala cauza constituind-o rezultatele anuntate de companiile din Romania, mult sub asteptarile investitorilor. Reamintim ca, in perioada mentionata, Fondul Proprietatea a scazut cu 3,24%, Romgaz a consemnat o pierdere de 3,31%, iar OMV Petrom a pierdut 2,14% din valoarea actiunilor. In cazul companiei petroliere, scaderea a fost generata de asteptarile investitorilor, care estimau rezultate financiare, fapt ce a determinat vanzarea de actiuni inainte de raportul pe primul trimestru. Intr-adevar, estimarile negative s-au dovedit a fi reale, deoarece OMV Petrom a raportat un profit net de 345 de milioane de lei pentru primul trimestru, in scadere cu aproape 68% fata de perioada similara a anului trecut.

Rezultate slabe

Revenind in actualitate, BVB a consemnat saptamana trecuta o valoare a tranzactiilor de 96,4 milioane de lei, cu 23,27% mai mica decat in saptamana anterioara. Potrivit unei analize a Puls Capital, cele mai importante schimburi s-au realizat cu titlurile Fondul Proprietatea( 15,2 milioane de lei), Transelectrica (14,2 milioane de lei), Banca Transilvania (14 milioane de lei), Electrica (noua milioane de lei) si BRD Societe Generale ( 8,2 milioane de lei).

Perdanti si castigatori

In perioada analizata, 31 de titluri au evoluat pozitiv, 15 au ramas stabile, iar alte 25 de companii au inregistrat scaderi ale valorii actiunilor. Cele mai mari cresteri le-au consemnat titlurile NEPI (+14,62%), Stirom (+14,55%) si Prodplast (+10, 87%). Se cuvine o mentiune speciala pentru Alro, care a revenit pe crestere (+5.7% in primul trimestru al anului, fata de aceeasi perioada din 2014), dupa trei ani de scadere. Cele mai mari pierderi au fost inregistrate de Amonil (-21,43%), Transilvania Constructii (-12,66%) si Dafora (8,47%).

 

Ultimele stiri

  • Poate Europa să compenseze lipsa de arme americane pentru Ucraina?
  • Justiția plânge, poporul român plătește / Bolojan promite austeritate pe pâine
  • Partidele de la guvernare, făcute praf de sindicate. Au distrus țara!
  • Scenariul 100% fotovoltaice împinge prețul energiei la 600 dolari/MWh
  • Din nou în arena politică. Elon Musk îi enervează pe investitorii Tesla
  • Lider Cartel Alfa, Bogdan Hossu: Lobby-iștii, angajați la Guvern și la Președinție, apără profiturile mediului de afaceri
  • Război civil la Milano: Chivu îl vrea pe Donnarumma!
  • SUA amână tarifele? Trump rămâne imprevizibil
  • PSG îl vrea pe Rodrygo! Francezii au intrat pe fir înainte de semifinala cu Real Madrid
  • Moneda BRICS – oportunitate ratată
  • Exit mobile version