Crescătorii de animale s-au mobilizat și au depus cererile pentru ajutorul de stat promis de autorități ca să mai acopere din pierderile suferite din cauza crizei sanitare. La bătaie sunt puse 265 milioane de lei, la care au acces numai crescătorii de bovine, suine și păsări. De acești bani vor beneficia peste 1.100 de crescători de animale.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a primit 1.155 cereri pentru acordarea de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor de animale în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19. Mai exact, au fost depuse 543 de cereri pentru sectorul bovine, 315 cereri pentru sectorul avicol și 297 de cereri în sectorul suine .
APIA atrage atenția că ajutorul de stat în sectorul bovin este de 100 euro/animal, urmând ca pentru celelalte animale să se aplice o rată de convensie, inclusiv pentru păsări. Fondurile pentru cele trei ajutoare de stat totalizează 265,06 milioane de lei: 35,7 milioane de lei pentru bovine, 119,56 milioane de lei pentru suine și 109,8 milioane de lei pentru păsări. „În situația în care sumele depășesc prevederile bugetare aprobate cu această destinație, valoarea ajutorului de stat se reduce proporțional pentru toți beneficiarii”, precizează OUG nr. 149/2020.
Sumele pentru aplicarea acestui tip de ajutor de stat sunt asigurate din bugetul de stat, prin cel al Ministerului Agriculturii. Cursul de schimb valutar luat în calcul este de 4.8409 lei/euro. Potrivit legislație în domeniu, banii trebuie să ajungă în conturile beneficiarilor până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2020. „Nu se acordă plăți ulterior datei de 31 decembrie 2020 dacă se constată că acestea nu au putut fi efectuate din cauze imputabile beneficiarului”, precizează actele normative.
În general, beneficiarii sunt crescătorii de animale, organizați ca întreprinderi individuale şi familiale, persoane fizice autorizate, după caz, precum şi persoane juridice ce activează în domeniile vizate. Există și excepție, aceea referindu-se la crescătorii de bovine, care pot fi și simple persoane fizice, adică neînregimentate fiscal.
Banii vor ajunge la crescători după ce aceste cereri vor fi verificate, centralizate și îndeplinite niște proceduri contabile din partea Ministerului Finanțelor Publice și cel al Agriculturii.