AcasăOldA început goana după aur

A început goana după aur

Prețul aurului a crescut cu aproape 20% în acest an pentru a ajunge la o distanță marcantă de maximele din toate timpurile, stimulând investitorii către metalul prețios.

Aurul tranzacționează acum peste nivelul psihologic de 1.800 USD (1560 EUR) pe uncie – cel mai mare din 2011 – când a atins un nivel record de 1.890 USD- cererea fiind susținută și de temerile de  redresare economică întârziată pe fondul creșterii cazurilor de coronavirus în mai multe părți ale lumii. Un refugiu în vremuri de criză, aurul a fost cea mai performantă clasă de active majore anul acesta, comentează DW. „Așteptările în creștere ale inflației, determinate de deficite fiscale fără precedent, fac din metalul prețios, care este considerat o acoperire împotriva inflației, o alternativă atrăgătoare pentru investițiile în numerar sau credit”, spune Adrian Ash, director la firma de investiții BullionVault.

Cererea   a fost determinată în principal de intrări record în fonduri tranzacționate cu bursă de aur (ETF) – fonduri de investiții care compensează scăderea cererii de aur fizic pe piețele cheie precum China și India. ETF-urile de aur au atras intrări de 734 de tone – echivalentul a 39,5 miliarde de dolari – în prima jumătate a acestui an, ceea ce a împins deținerea globală a acestor produse spre noi maxime de 3.621 de tone, în toate timpurile, arată datele Consiliului Mondial de Aur. Fluxurile de aur ETF în primele șase luni au depășit cel mai mare câștig anual de 646 de tone înregistrat în 2009.

„Factorii care au determinat cererea de aur în prima jumătate a anului nu se vor schimba prea mult în a doua jumătate”, a declarat pentru postul german John Reade, strategul principal al pieței la World Gold Council. Tehnologia avansată și creșterea interesului investitorilor i-ar ajuta pe mineri să descopere noi zăcăminte de metal prețios. În prezent, Australia, Canada și Statele Unite absorb 40% din cheltuielile globale pentru explorare. Prospectorii ar putea acum să apeleze la țări mai riscante, mai puțin explorate din America Latină și Africa.

author avatar
Radu Jacotă
214 afisari

2 COMENTARII

  1. @ Un articol care îl acuză pe guvernatorul da la BNR că a provocat inflația de până în 2004 cu restituiri de aur și mutarea aurului la Londra, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger