Dupa aproape 10 ani de relatie, nu lipsita de turbulente, Printul William de Wales s-a casatorit cu aleasa inimii sale, Catherine Middleton. Doua miliarde de oameni au privit in direct nunta regala, transmisa de peste 8000 de jurnalisti din intreaga lume.
Printul William a optat pentru uniforma rosie, cu grad onorific de colonel, a Garzilor Irlandeze, iar fratele sau, Harry Wales (26 de ani), cavalerul de onoare, a purtat uniforma de cavaler al Casei Regale, cu grad de capitan. Atât mireasa, Catherine, cât si sora ei, Pippa, domnisoara de onoare, au purtat rochii de culoarea fildesului, create de Sarah Burton, de la celebra casa de moda Alexander McQueen. Rochia miresei sugera delicatetea deschiderii unei flori. Rochia alba de mireasa a fost introdusa de Regina Victoria, la nunta ei din 1840. Pâna atunci, culoarea bleu era asociata cu puritatea, iar albul era culoarea bogatiei.
*Verigheta din aur vels*
„Ce frumoasa esti”, i-a soptit Printul William miresei când aceasta a intrat, insotita de tatal ei, in Westminster Abbey. Asemenea bunicului sau, Ducele de Edinburgh, Printul William a decis sa nu poarte verigheta. Insa, a pus pe inelarul sotiei o verigheta confectionata dintr-o pepita de aur vels, traditie introdusa de Regina Mama in 1923. Se credea ca nu mai exista nicio bucatica disponibila dupa nuntile Reginei Elisabeth a II-a, Printesa Margaret, Lady Diana, dar regina a scos de la „naftalina” o noua pepita, din care s-a facut doar o verigheta, pentru Sarah, Ducesa de York. La ceremonia de casatorie oficiata la Westminster Abbey au participat 1.900 de invitati, printre care si Regele Mihai I, Principesa Margareta, Principele Radu, contele si contesa Kalnoky, administratorii proprietatilor Printului Charles din Transilvania.
*Reverenta la Regina*
Catherine, pentru prima data, a platit tributul regalitatii, aratând respect fata de Regina asa cum impune eticheta, printr-o reverenta. Printul William a dorit sa repete gestul sarutului de la balcon, introdus la casatoria parintilor sai, in 1981. Dupa cele doua sarutari de la balcon, a inceput banchetul regal, care s-a tinut in 19 din cele 775 de camere ale Palatului Buckingham. Catherine a cerut ca tortul miresei sa fie decorat cu 16 flori, care simbolizeaza fericirea, tandretea si casatoria.
*Câstig de 825 de milioane de dolari*
Organizatia MoneyWatch a estimat ca „nunta secolului” a costat 34 milioane de dolari si se asteapta un câstig de 825 de milioane de dolari din turism si orice afacere cu chipurile mirilor, numele lor, licitatii etc. Dar, pe termen lung, se prevede si o pierdere de 10 miliarde de dolari din declararea zilei de 29 aprilie, Zi Nationala.
Un armasar de parada s-a eliberat de calaret
Un cal stresat, antemergator calestii regale, si-a zvârlit calaretul din sa. Bietul ofiter a incercat sa se suie din nou, dar calul l-a impins in parapetii de pe margini. Mireasa s-a speriat nitel, fiind si alergica la cai, dar armasarul a gasit singur calea spre grajdurile regale.
*Duce de Cambridge, un titlu cu bataie lunga*
Dupa o intrevedere particulara intre Regina Elisabeth a II-a si nepotul sau, William, Palatul Buckingham a anuntat ca acestuia i s-au acordat titlurile de Duce de Cambridge, Lord de Strathearn si Baron Carrickfergus, pe lânga cel de Print de Wales. Kate nu va deveni pur si simplu Printesa Catherine, pentru ca nu are origine nobila prin nastere, trebuind sa ia titlul intreg al sotului, adica Printesa William de Wales. Gurile rele spun ca regina a optat pentru acest titlu pentru ca ultimul Duce de Cambridge, Printul George, s-a casatorit, in 1847, tot din dragoste si tot cu o femeie de origini modeste, actrita Sarah Louisa Fairbrother. Ceea ce nu l-a impiedicat sa aiba o amanta timp de 30 de ani. Casatoria nu a fost niciodata recunoscuta de Regina Victoria. A doua sotie a Printului Charles de Wales, Camila, a refuzat titlul, ca sa nu fie asociata in niciun fel cu Diana, “printesa inimilor”.
*Au scapat de „ceremonia cortinei de catifea”*
Cel mai stingheritor moment al etichetei nuntilor regale era „ceremonia cortinei de catifea”, adica participarea curtii la dezvirginarea miresei. Dupa care, se arata cearsaful patat de sânge si se relua petrecerea. Treptat, curtea s-a retras mai departe de draperiile baldachinului regal, apoi dincolo de usi, ca sa se pastreze pâna la urma doar obiceiul de a arata cearsaful. Pudica Regina Victoria a taiat din eticheta „ceremonia cortinei de catifea”, iar Printul Charles si Lady Diana pe cel al aratarii cearsafului. Oricum, dupa o relatie de zece ani, Printul William si Kate nu prea mai aveau ce arata.