Cauta

UE nu mai vrea etichete frumoase, ci „sanatoase“

Uniunea Europeana pune mare pret pe siguranta alimentara a cetatenilor. Prin urmare, in cadrul Comisiei pentru sanatate publica si siguranta alimentara din cadrul Parlamentului European a fost sustinut un raport care prevede schimbarea regulilor de etichetare a produselor alimentare.

Usor de citit si usor de inteles! Etichetele produselor alimentare ar trebui sa ofere informatii despre ingredientele incluse si despre posibilele efecte pe care acestea le pot avea asupra sanatatii consumatorilor. Cel putin asta isi doreste Renate Sommer, autoarea raportului care a ajuns pe masa membrilor Comisiei de sanatate. Documentul urmeaza sa fie votat in plenul PE in luna iulie si va impune un nou set de reguli care va fi aplicat la nivel european.

*Mare si clar*

Pentru ca un sondaj realizat la nivel european a evidentiat faptul ca doar 58% dintre consumatori reusesc sa citeasca informatiile de pe etichete, s-a stabilit ca dimensiunea literelor folosite nu trebuie sa fie mai mica de 1,2 mm.

*Informatii despre substante daunatoare*

Totodata, raportul prevede inscrierea pe ambalaje a alergenilor pe care produsele pot sa le contina. Indicatii clare ar trebui facute de asemenea si in cazul folosirii unor substante care imita gusturi naturale (de exemplu aroma de brânza), autoarea raportului sustinând ca a venit timpul ca toti „consumatorii sa nu mai fie pacaliti de ingredientele artificiale“.

*Zona de provenienta, mentionata si ea*

Daca documentul va fi aprobat, consumatorii ar putea fi informati si in legatura cu locul de provenienta a unor produse precum carnea, lactatele, fructele, legumele si unele alimente procesate. De exemplu, daca produsele alimentare provenite de la un animal sunt procesate pe teritoriul a trei state diferite, toate acestea ar trebui sa se regaseasca pe eticheta. In ceea ce priveste informatiile obligatorii, acestea ar putea fi mentionate si pe spatele ambalajelor cu conditia sa faca referire la continutul de grasimi saturate, zahar, sare, proteine, carbohidrati, acizi grasi artificiali si valoare energetica.

ADELINA IONICEL

Ultimele stiri

  • Incendiu puternic în Bucureşti! Au avut loc şi 3 explozii! O hală dezafectată din Sectorul 1 a luat foc (VIDEO)
  • Un submarin sovietic s-a ciocnit de un submarin american din motive politice absconse
  • WhatsApp introduce o nouă funcţie aplicaţiei, prin care doreşte să „dribleze” sistemul Android al telefonului mobil
  • TAROM primeşte 95,3 de milioane de euro. Cum vor fi chelţuiti banii
  • Alege ce citești
  • Alea iacta est, America!
  • Gerard Depardieu a fost chemat la poliție și arestat preventiv!
  • Decizie majoră pentru românii care lucrează într-un mediu periculos pentru sănătate. Ce se întâmplă cu pensia lor
  • Secretele milenare ale longevității: beneficiile postului intermitent și exemplul preoților de pe Muntele Athos
  • Internațional englez, arestat în Spania
  • Exit mobile version