Cauta

Cum este mai bine sa mâncam cerealele?

Intram intr-o cofetarie si mâncam o prajitura. Ne place. Si organismului ii place. Daca insa luam componentele unul câte unul – faina, zaharul, ouale, sarea, uleiul – si le mâncam separat nu ne mai plac. Substantele sunt aceleasi, compozitia alta.

Pentru acelasi motiv, organismului „nu-i place” sa primeasca elementele din bobul de cereale, unul câte unul. Prefera compozitia. Este cea mai simpla explicatie pentru un fapt atât de complicat incât si specialistilor le vine greu sa-l explice.

*Cerealele de care avem nevoie*

Se pare ca organismul are nevoie de multe cereale, poate chiar de toate — macar din când in când. Si nu sunt putine: grâu, secara, orz, orez, porumb, hrisca, ovaz, mei, sorg. Omul primitiv mânca boabele intregi. Avea si dintii buni. Omului modern ii place sa-si faca faina, bob decorticat, tarâte, bob spart. Cele mai recente studii arata ca organismul doreste boabele intregi. Le vrea asa cum le-a facut natura, eventual inmuiate in lapte sau iaurt, ca sa fie mai moi.

*Boabele intregi reduc rata mortalitatii*

Testând pe 36.000 persoane, barbati femei si copii, cercetarea Health Professionals‘ Study, data publicitatii in Canada, constata o reducere a ratei mortalitatii cu 20%, in cazul celor care, la micul dejun, consumau o portie de boabe cerealiere – indiferent care.

*Cerealele si obezitatea*

Rezultatele cele mai spectaculoase la persoanele care au acceptat sa consume cereale boabe se constata insa in domeniul obezitatii. Un lot de femei, studiat prin programul Nur­ses‘ Health Study timp de doi ani, a dovedit ca accentuarea obezitatii se reduce cu 49% prin consumul de cereale boabe si renuntare la pâine.

*Boabele de cereale si diabetul tip 2*

In nici un domeniu efectul boabelor de cereale nu este atât de spectaculos ca in regimul de slabit. Ele actioneaza asupra cauzelor ingrasarii, adica exact asupra acelora care au provocat diabetul. Testari facute in Finlanda au demonstrat ca riscul de diabet tip II scade cu 35-40% in cazul persoanelor care consuma zilnic boabe de cereale. Pe diabeticii dependenti de insulina, regimul de cereale nu-i poate scuti de injectiile zilnice, dar, aplicat cu consecventa, poate duce la reducerea dozelor cu circa 10%.

*Boabele cerealiere si bolile de inima*

Fibrele alimentare continute de boabele de ovaz sunt recunoscute de multa vreme ca actionând impotriva cresterii colesterolului, care la rândul lui, prin depunerea pe vasele sanguine, influenteaza atât circulatia, cât si cordul. Testele au aratat ca persoanele care consuma boabe de cereale – indeosebi fulgi de ovaz -, de trei ori pe zi, prezinta un risc cu 36% mai mic in cardiopatie ischemica.

Ultimele stiri

  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version