AcasăOldReguli de nutritie pe grupe de vârsta

Reguli de nutritie pe grupe de vârsta

Oricine a observat ca nevoile nutritionale ale organismului si poftele culinare se schimba pe masura inaintarii in vârsta, astfel ca devine mai dificil de stiut ce anume sa manânci mai mult in anumite decade si ce sa eviti.

1. La 20 de ani

In aceasta perioada este indicat sa consumi mai multa brânza. Cresterea intensiva a oaselor, care are loc la zece ani, continua si la 20, astfel ca ar fi bine sa consumi in jur de 700 de miligrame de calciu pe zi, echivalentul a peste o jumatate de litru de lapte. In schimb, nu consuma prea multe bauturi acidulate, deoarece acidul fosforic din acestea impiedica absorbtia calciului. Evita alcoolul. Evita dietele drastice. De asemenea, nu sari peste micul dejun.

2. La 30 de ani

La aceasta vârsta cei mai multi au un job, un partener stabil si poate chiar si copii. Manânca mai multe caise uscate. Daca esti obosit, nu cauta energia falsa furnizata de cafea si cola, ci consuma caise uscate, care elibereaza energie foarte incet, sau un mar. Consuma alimente bogate in acid folic, cum ar fi legume, fructe, cereale integrale, mazare. Toate femeile care planuiesc sa aiba un copil ar trebui sa ia 0,4 mg de acid folic pe zi, pentru a preveni spida bifida la bebelus (un defect congenital).

3. La 40 de ani

La aceasta vârsta, te poti ingrasa si poti avea un risc mai mare de boli legate de greutate, cum ar fi diabet si afectiuni cardiovasculare. Manânca mai multa carne slaba. De asemenea, consuma si vitamina C in acelasi timp (suc de portocale, kiwi, rosii), pentru a stimula absorbtia de fier. Consuma mai multe fructe si legume colorate.

4. La 50 de ani

La aceasta vârsta, barbatii si femeile au un risc mai mare de boli de inima, osteoporoza si cancer. Manânca mai multe produse din ovaz. Adaugând fibre solubile in dieta ta, cum ar fi cele din ovaz, poti ajuta la scaderea nivelului de colesterol. Evita sarea. Manânca mai multe alimente bogate in potasiu, cum ar fi banane sau fructe uscate.

5. La 60 de ani si peste

Riscul de cancer creste semnificativ. Consuma mai multe probiotice. Hidrateaza-te. Ai grija sa bei opt pahare de apa pe zi si nu uita si de ceai. Evita cârnatii. 80% dintre cazurile de cancer intestinal apar dupa vârsta de 60 de ani, iar carnea procesata — cârnati, salam, sunca, bacon, pateu — a fost legata de aceasta boala.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
45 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger