AcasăOldAm iesit din criza, intram in coma!

Am iesit din criza, intram in coma!

Emil Boc anunta cu putin timp in urma ca, ieri, a fost ultima zi de criza economica cu care se vor confrunta românii. Declaratiile optimiste ale premierului sunt contrazise vehement de oamenii de afaceri, analistii economici, clasa politica si, mai ales, de români, cei care sunt afectati direct de deciziile executivului.

Deloc surprinzatoare, reactia mediului de afaceri este una cât se poate de alarmista, in ceea ce priveste recesiunea economica pe care o resimte populatia României si nu numai. Opiniile afaceristilor sunt sustinute si de majoritatea analistilor economici chestionati de „National”.

*Boc vorbeste in necunostinta de cauza*

Ilie Serbanescu, analist economic: „Chestia asta cu recesiunea nu poate fi anuntata decât de Institutul National de Statistica si asa se intâmpla in jur de 13-15 mai, când sunt cunoscute primele evaluari asupra cresterii economice din trimestrul I. Sigur, domnul prim-ministru poate detine rezultate preliminare. Un lucru trebuie insa sa fie clar: recesiunea este una, criza este alta”.
Niels Schnecker, analist financiar: „Din recesiune vom iesi probabil, din punct de vedere tehnic. Nu inseamna insa ca am iesit din criza, asa cum gresit i-am auzit pe multi spunând. Pentru mediul de afaceri, va fi ca o frectie la un picior de lemn, elementul tehnic nu are suficienta putere pentru a atrage investitori straini in România”.
Maria Grapini, om de afaceri: “Imi pare rau ca nu pot sarbatori la Bistrita iesirea din recesiune. Eu nu cred in aceasta declaratie a premierului. Sunt de acord ca un lider trebuie sa dea si mesaje optimiste, dar in momentul in care sunt departe de realitate, devin ridicole si obtii contrariul, bataie de joc”.

*Sindicalistii il contrazic pe premier*

Petru Dandea, vicepresedinte Cartel-Alfa: „Declaratiile premierului Boc sunt pur electorale. Domnul Boc nu are date exacte de la INS, acestea aflându-se in lucru. In schimb, factorul numit «ocupare» (care reflecta iesirea din recesiune) la noi arata cam asa – somajul oficial este de peste 6% (mai mult de jumatate de milion de someri) iar numarul locurilor de munca este un pic peste 10.000”.
Marius Nistor, lider Federatia Spiru Haret: „Cum sa vorbim de iesire din recesiune când preturile cresc, puterea de cumparare scade, creste somajul iar salariile ramân diminuate. Premierul Boc face doar declaratii politice”.

*Politicienii spun ca am intrat in rahat*

Madalin Voicu, deputat PSD: “Am iesit din recesiune si am intrat in c…t. România este ca o masina cu un motor Boc, prost, condusa de un sofer matol. Ne scot astia din recesiune si ne baga intr-o criza din care nu mai iesim nici in 20 de ani”.
Varujan Vosganian, senator PNL: “Economia a primit ordin strasnic: in aceasta noapte vom iesi – in mod oficial, spune primul-ministru – din recesiune! Parca si vad multimile imbulzite pe strazi, privind catre cer, cu ochii dilatati, si racnind, ca in noaptea Anului Nou: zece…noua…opt…sapte…sase…cinci…patru…trei…doi…unu…zero!!!! Rar mi-a fost dat sa vad atâta tembelism. Economia nu se schimba de la o zi la alta, precum trecerea la ora de vara”.
Mihai Tudose, deputat PSD: „Am, ca de obicei, o mare «incredere» in declaratiile prim-ministrului si ale membrilor Cabinetului, pâna acum «confirmându-se» tot ce au spus. Evident, noi cu totii traim mult mai bine, este vina noastra ca nu ne dam seama cât de bine o ducem. Daca-l pot acuza cu ceva pe prim-ministru in privinta acestui anunt este ca nu a precizat si ora exacta. Pentru ca nu cumva sa ratam evenimentul, la o crestere sustinuta de 0,01% fiind evident ca si momentul iesirii din recesiune va dura doar o secunda” .

*Goana dupa aur prevesteste criza*

SUA se vor confrunta cu o crestere a preturilor fara precedent in lunile care vor urma. Avertizarea vine din partea Wal-Mart, cel mai mare operator de piata din lume. Mâncarea, imbracamintea si bunurile de larg consum se vor scumpi intr-un ritm alert incepând cu luna iunie. Pâna atunci se va merge pe stocuri, dar apoi, costul transportului de marfuri va urca vertiginos, regasindu-se in costul produselor. Aceasta avertizare, pe lânga demersul marilor finante internationale de a se “acoperi” in aur, este un semnal serios ca economia mondiala nu iese din criza, ci se scufunda mai adânc! n

*910 zile de criza*

Am plecat de la o crestere economica de 7,1% in 2008 si am ajuns la 1,3 cu minus in 2010. 

In perioada 2009 – 2010 au disparut de pe piata aproape 440.000 de firme.

230.000 de români au ramas in aceeasi perioada fara loc de munca.

Alimentele s-au scumpit, inflatia s-a apropiat de 8%, iar salariile românilor au crescut cu doar 7 lei.

Guvernul a luat un imprumut de 20 de miliarde de euro de la FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

S-au taiat salariile bugetarilor cu 25% in 2010.
S-a majorat TVA la 24%.

Ana-Maria Ludatser, Simona Badulescu

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
103 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger