AcasăOldMetode moderne de tratament al celulitei

Metode moderne de tratament al celulitei

*Rubrica ingrijita de Dr. Dana Jianu*

Celulita este o alterare a tesutului conjunctiv, ca urmare a acumularii grasimii in adipocite, având ca rezultat tulburari la nivelul circulatiei limfatice si sangvine, care favorizeaza retentia de apa si toxine.

Reprezinta o problema estetica mai mult decât o afectiune, termenul medical care o defineste fiind de paniculopatie edematoasa fibro-sclerotica. Celulita se localizeaza cel mai frecvent in jumatatea inferioara a corpului (abdomen, fese, coapse, gambe etc.) si poate fi superficiala sau profunda, localizata sau difuza. In evolutia celulitei, se disting mai multe stadii:

Stadiul 0 – tesutul adipos este bine vascularizat, iar vasele capilare permit schimburi metabolice corecte.

Stadiul 1 – este un stadiu reversibil, caracterizat de edeme si de o modificare initiala a fluxului sangvin. Pielea devine mai moale si mai putin elastica; corespunde formei de celulita flasca.

Stadiul 2 – se produce o crestere in numar si densitate a fibrilelor reticulare din jurul adipocitelor, care inrautateste starea microcirculatiei si a relatiei acesteia cu adipocitele; se produce o pierdere a elasticitatii si catifelarii pielii, care devine palida, hipotermica si apar parestezii, adica modificari ale sensibilitatii cutanate. Acest stadiu corespunde formei de celulita compacta.

Stadiul 3 – se formeaza micronoduli, cuprinsi in fibrele de colagen, care reduc schimburile metabolice. Pielea prezinta aspectul caracteristic de „coaja de portocala” si se manifesta o usoara durere la palpare.

Stadiul 4 – este stadiul de macronoduli mobili, durerosi la presiune si palpare.
Ultimele doua stadii corespund formei de celulita fibro-edematoasa.
Cauzele celulitei nu se cunosc cu exactitate. Totusi printre factorii care produc si agraveaza celulita se numara: factorii genetici, cu influenta majora, dezechilibre hormonale legate de excesul de estrogeni (pubertatea, sarcina, menopauza, consumul de contraceptive orale), alimentatia gresita (exces de glucide si grasimi animale, conservanti si aditivi alimentari, consum insuficient de legume si fructe proaspete, suplimente vitaminice), sedentarismul si lipsa activitatii fizice, stres, cafeaua si alcoolul in exces, fumatul, tulburari de circulatie sangvina.
Tratamentul celulitei este dificil, fara a vindeca in totalitate aceasta problema estetica. El presupune aplicarea variatelor proceduri plecând de la mecanismele de aparitie si dezvoltare a celulitei, precum si de identificarea si corectarea factorilor declansatori. Se realizeaza un examen clinic amanuntit al pacientei cu celulita, pentru a se stabili daca exista unele contraindicatii pentru anumite metode de tratament.
Abordarea medicala in celulita se bazeaza pe o dieta recomandata de medicul specialist nutritionist, efort fizic permanent si utilizarea variatelor procedee medicale nonchirurgicale si chirurgicale, cu efect anticelulita. Dintre metodele nonchirurgicale mentionam: terapia cu ultrasunete, electrostimularea musculara, terapia cu vacuum, drenajul limfatic, cavitatia, masajul anticelulitic, impachetari, utilizarea de creme cu efect anticelulitic, mezoterapie etc.
Lipoaspiratia si lipoliza laser sunt dintre metodele chirurgicale care amelioreaza celulita.

Dr. Mirela TelipanMedic specialist dermato-venerolog

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
94 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger