Cauta

Somerii sunt recalificati ca… someri!

Cursurile de calificare pentru someri organizate de stat sunt de ani de zile subiect de discutie intre reprezentantii Ministerului Muncii si patroni, care sustin ca meseriile in care sunt pregatite cele mai multe persoane nu au cautare pe piata muncii.

Desi agentia de stat nu are o evidenta clara a numarului celor care se angajeaza dupa ce urmeaza aceste cursuri, dar din datele anilor trecuti se stie ca doar aproximativ 5% din someri se califica prin ANOFM, iar dintre acestia mai putin de jumatate se angajeaza. Si desi numarul de locuri de munca vacante a scazut drastic in ultimii doi ani si numarul de someri a crescut rapid, in mod paradoxal, patronii inca se plâng de faptul ca nu gasesc angajatii calificati de care au nevoie. “Agentiile judetene de ocupare fac niste cursuri de calificare ca sa-si faca norma, dar nimeni nu ne intreaba si pe noi de ce forta de munca avem nevoie. Desi statul ma obliga in fiecare saptamâna sa trimit lista cu locuri vacante, in functie de care propune si aceste cursuri de calificare, eu caut sa angajez confectioneri pe care agentia nu-i califica”, a spus presedintele FEPAIUS, Maria Grapini. In opinia acesteia, solutia ar fi ca agentiile de ocupare sa tina o legatura mai strânsa cu patronii din fiecare judet si sa pregateasca oameni doar pentru meseriile pentru care este cautare pe piata locala si atâtia angajati cât este nevoie. Pe de alta parte, angajatorii pot obtine fonduri de la stat pentru a-si perfectiona propriii angajati, dar in anumite conditii care, potrivit patronatelor, sunt greu de indeplinit in conditiile economice actuale. “Legea spune ca daca statul iti da bani ca sa recalifici un salariat, esti obligat sa-l tii angajat dupa aceea trei ani. In conditiile instabilitatii actuale de pe piata muncii, care patron mai poate garanta ca va tine un angajat trei ani?”, explica secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Cristian Pârvan. Potrivit reprezentantului AOAR, cursurile de calificare organizate de ANOFM sunt ineficiente, in conditiile in care nu au legatura cu cerintele de pe piata muncii.

Andrei Ispas

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version