AcasăOldUn’ te duci, tu, „Ferdinand”?

Un’ te duci, tu, „Ferdinand”?

Fregata Regele Ferdinand va fi trimisa in Marea Mediterana, contributie a României pentru impunerea embargoului impotriva Libiei. Care sunt pericolele carora va trebui sa le faca fata acum, când situatia este suprainflamata in zona?

Serviciile secrete israeliene, citate de agentia de stiri Debka, avertizau ca Siria a acordat Iranului permisiunea sa aiba o baza navala permanenta in Portul mediteraneean Latakia. In portul sirian Tartus, si Rusia isi pregateste o baza militara. Conform surselor israeliene, de când au inceput revoltele in Libia, Gaddafi, in ciuda embargoului, a primit arme si munitie de provenienta ruseasca, transportate cu nave comerciale plecate din Portul Tartus. Aceleasi surse au dezvaluit ca un general libian a venit la Tartus pentru a aranja transporturile de armament.

*Nave peste nave*

Ceea ce inflameaza cel mai tare spiritele este acordul dintre Iran si Siria, semnat la sfârsitul lunii februarie, imediat ce doua nave de razboi iraniene au ajuns in Portul Latakia, trecând, pentru prima data dupa 32 de ani, prin Canalul Suez. Cele doua nave erau crucisatorul Kharg si distrugatorul de rachete Alvand, din Flota 12 a Marinei Iraniene. Patrunderea in Marea Mediterana, fara alta opozitie decât cea declarativa, a Israelului, a fost celebrata cu fast de catre autoritatile de la Teheran. Aveau de ce. Navele au trecut nestingherite de navele americane USS Enterprise, USS Kearsage, USS Leyte, USNS Arctic! Putin mai departe erau portavioanele George Washington, Abraham Lincoln, Carl Vinson, cu navele lor de sprijin!

*Armament pentru frontul islamist*

Exista temeri intemeiate ca de la baza militara iraniana din Siria vor pleca multe nave cu armament pentru gruparile siite, sprijinite de Iran, cele care revolta acum tari ca Bahrein si Arabia Saudita.
Acordul dintre Siria si Iran prevede, conform Debka, construirea unui depozit de armament pentru uzul Garzii Revolutionare Iraniene, dotarea cu infrastructura logistica si adaptarea facilitatilor portuare pentru a gazdui submarine iraniene! Spiritele in Marea Mediterana sunt foarte incinse, existând indicii ca se formeaza o axa, considerata de analistii militari occidentali, ca foarte periculoasa: Turcia-Siria-Iran-Rusia.

*Gaddafi se aprovizionase cu aur*

Rezerva de aur declarata de Libia o situa printre primele 25 de tari sigure din punct de vedere bancar, dupa cum informeaza FMI. Cele 144 de tone, in valoare de sase miliarde de dolari, raportate la un numar de sase milioane de locuitori activi si o economie nu prea stufoasa, erau suficiente in cazul unei crize economice. Acum, expertii militari se tem ca va fi folosita de Gaddafi pentru a plati luptatorii islamisti din tarile africane, la care a facut apel sa-i vina in sprijin. Nici posibilitatea ca aceasta rezerva sa fie transportata in tarile africane, via desert, nu este pe placul aliatilor. Pentru Gaddafi, asigurarea cu aur a fost singura garantie solida in toti anii in care a fost supus embargourilor internationale.

Adina Mutar

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
55 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger