AcasăOldCine va conduce Libia?

Cine va conduce Libia?

In lupta pentru a pastra Libia post-Gaddafi in diferite sfere de interes, Franta s-a descurcat cel mai bine. Guvernul francez a fost primul care si-a exprimat sprijinul pentru Consiliul National de Tranzitie (CNT) format din opozantii regimului dictatorului libian.

*Sarkozy il curteaza pe Ali al-Issawi*

Dupa ce nucleul conducerii post-Gaddafi s-a stabilit in Benghazi, Sarkozy s-a intâlnit cu doi membri marcanti ai CNT si a fost de acord sa trimita un ambasador la comandamentul opozantilor. Unul dintre cei doi emisari care s-au intâlnit cu Sarkozy este Ali al-Issawi, absolvent al Facultatii de Studii Economice din Bucuresti, fost ministru al Economiei si fost ambasador in India. Imediat dupa intâlnire, la 10 martie, acesta a declarat ca presedintele francez este primul care a recunoscut Consiliul ca reprezentant legitim al poporului libian. Cu ocazia acelei vizite, s-a stabilit si deschiderea unei misiuni diplomatice la Paris.

*Disidentii regimului Gaddafi…*

Din cei 30 de opozanti care formeaza CNT, figura cea mai reprezentativa pare a fi fostul ministru al Justitiei, Mustafa Abdul Jalil, presedintele consiliului, care, insa, este impotriva trupelor straine in Libia! Vicepresedintele Abdel-Hafiz Ghoqa este avocat specializat in drepturile omului si fost presedinte al Baroului. Un alt emisar in Franta, care l-a insotit pe Ali al-Issawi la intâlnirea cu presedintele Sarkozy este Mahmood Jibril, absolvent al Universitatii din Pittsburgh, Pennsylvania. Inainte de revolutie era seful Consiliului National al Planificarii si a facut parte din Directoratul Dezvoltarii Economiei. Un raport „diplomatic” al americanilor il catalogau ca „foarte bine conectat cu regimul lui Gaddafi”, dar il recomanda ca „serios interlocutor pentru SUA”. Sarkozy a fost mai rapid.

*…sau dictatura militara nationalista*

Generalul Omar al Hariri, un alt membru al consiliului, a fost printre cei care l-au adus la putere pe Gaddafi. In 1975, a facut parte dintre cei care au vrut sa-l dea jos, alegându-se cu domiciliu fortat in Tobruk, desi fusese initial condamnat la moarte. Generalul Abdel-Fattah Younis, cândva „Nr.2” dupa Gaddafi, fost ministru de Interne, a demisionat la 17 februarie, trecând de partea rebelilor. Acestia doi pot face parte din scenariul care da fiori coalitiei americano-franco-britanice. Ei se pot alatura Uniunii Ofiterilor Liberi, care are 1000 de membri si care, desi l-au adus pe Gaddafi la putere, multi au dezaprobat regimul instaurat. Acestia pot forma o dictatura militara care ar sprijini nationalismul arab.

*Iranul, din tinta, mare jucator*

Pâna sa inceapa revoltele din lumea araba, Iranul era tinta predilecta a amenintarilor cu o interventie militara, daca nu se supune cerintei de a stopa dezvoltarea capabilitatilor nucleare pentru a construi arme de distrugere in masa. Acum, a devenit un jucator din umbra foarte activ, care manipuleaza populatia siita din tarile arabe. Un raport al agentiei israeliene de stiri Debka semnala ca SUA si-au schimbat politica agresiva la adresa Iranului si duc tratative in secret, ceea ce incurajeaza autoritatile de la Teheran. Regele din Bahrain abia a facut fata revoltelor siite, inflamate de luptatori islamisti, ajutat de trupe saudite si din Kuweit, dar pericolul nu a trecut. In Arabia Saudita, zonele populate majoritar de siiti sunt cele din est, unde se afla câmpurile cu petrol. Deja au fost proteste orchestrate de luptatorii islamisti siiti, care se plimba nestingheriti de pe un „front” pe altul.

*Coalitia militara cauta comandant!*

Fragila “coalitie a vointei” americano – franco – britanica pare sa se fi impotmolit in „comenduire”. Dupa ce Franta i-a luat pe toti prin surprindere, initiind atacul aerian asupra Libiei, a intervenit o mare problema: cine conduce ostilitatile?! Ţarile membre ale Ligii Arabe, care au fost de acord cu impunerea restrictiei de zbor deasupra Libiei, dar nu mai sunt de acord cu bombardarea, nu vor sa-si asume responsabilitatea. SUA, care au si pierdut un avion 15E Eagle, din cauza unor defectiuni tehnice, vor sa predea comanda, in câteva zile, tarilor europene, membre NATO, dupa cum anunta insusi Barack Obama.

*„Arma secreta“ cu care Gaddafi voia sa cucereasca Occidentul*

Gaddafi voia sa cucereasca Occidentul cu o masina ultrasofisticata, cu un design deosebit, menita sa fie cel mai sigur autovehicul din lume.

In cadrul unei ceremonii organizate chiar de el, in 2009, Gaddafi a prezentat modelul, in doua versiuni, al masinii electrice Saroukh Jamahiriya. Automobilul avea motoare V6, de 230 de cai-putere si era dotat cu un numar de airbaguri tinut secret, dar si cu sistem electronic de aparare, ca o racheta. Gaddafi insusi contribuise la proiect. Tapiteria, in stilul national libian, purta semnatura unui designer italian din Torino, de asemenea tinut secret. Scopul
principal era introducerea pe piata interna, pentru reducerea accidentelor de masina, dar si exportarea in Occident, fiind convins ca va avea mare succes.

Adina Mutar

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
94 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger