AcasăOldFereste-te de fructele si legumele cu toxine!

Fereste-te de fructele si legumele cu toxine!

Cei mai multi dintre noi considera ca a consuma legume si fructe nu reprezinta niciun pericol pentru sanatate, iar obiceiul de a le consuma poate aduce doar beneficii.

Exista, insa, pericole ascunse in multe fructe si legume pe care le consumam zi de zi. Unele dintre ele contin toxine care pot provoca paralizii grave sau chiar decesul consumatorului. Iata câteva dintre acestea:

Fasolea tip Lima
Acest soi de fasole trebuie sa fie foarte bine fiert inainte de a fi consumat, deoarece boabele contin o substanta numita limarin. Asigurati-va ca au fost fierte cel putin 10 minute si niciodata nu le folositi in stare cruda la salate. Fierte sunt foarte sanatoase, dar in stare cruda pot provoca delir, halucinatii si o stare de violenta extrema celui care le-a consumat.

Nucsoara
Contine myristicine, substante psihoactive. Consumul in cantitati mari poate provoca halucinatii, varsaturi, transpiratii abundente si dureri de cap. Nu va faceti griji, ceea ce se consuma in bucatarie nu va poate da dureri de cap, insa in ultima vreme multi adolescenti au inceput sa sara calul.

Fasole
Fasolea contine phytohaemagglutinin, o toxina care de multe ori s-a dovedit fatala. Fasolea trebuie sa sufere un proces cât mai lent de gatire, la foc mic, deoarece gatitul la temperaturi mari aduce un grad de toxicitate de 5 ori mai mare. Niciodata nu adaugati fasolea ca ingredient in alte mâncaruri fara o fierbere prealabila.

Boabele de cacao
Desi nu este periculos pentru oameni, ingredientul numit teobromina continut in ciocolata este contraindicat pentru câini si pisici. 40 de grame de ciocolata se pot dovedi fatale pentru animalul vostru de companie. Si la oameni, mai ales la vârstnici, poate aparea intoleranta la teobromina.

Tomate
Frunzele de vita-de-vie si de tomate contin alcaloizi precum atropina care provoaca dureri de cap si ameteli. Au aparut in ultima vreme ceaiuri din frunze de tomate, dar trebuie sa fiti precauti in aceasta privinta.

Cartofi
Acestia sunt siguri pentru consum cu exceptia cazurilor in care prezinta pete verzi sau sunt germinati. In aceste doua cazuri cartofii contin solanina, o substanta care se dezvolta din cauza expunerii la lumina, de aceea este nevoie ca depozitarea cartofilor sa se faca in locuri racoroase si intunecate. Solanina poate cauza grave probleme digestive.

Marul
Un mar pe zi tine doctorul departe. Daca nu-i mâncati semintele. La fel ca si ciresele, semintele de mar contin glicozide cyanogenige, din care se formeaza cianurile. Semintele de la un mar nu va vor cauza probleme, dar au fost cazuri in care oamenii au consumat o cantitate suficienta care sa le provoace moartea.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
69 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger