AcasăOldSe pregateste Arabia Saudita?

Se pregateste Arabia Saudita?

Fortele aliate ataca dispozitivele trupelor lui Gaddafi. Acesta ameninta cu un razboi lung si fara limite, iar marii investitorii se tem ca economia mondiala, prin venele careia curge petrolul, va intra in colaps.

Operatiunea „Zorii Odiseei” ale fortelor aliate a inceput. In ciuda bombardamentului americano-franco-britanic asupra unor tinte-cheie din capitala Libiei, Tripoli, si Misrata, nu l-au inmuiat pe Gaddafi. Acesta a promis „un razboi lung si fara limite”. In timp ce fortele aliate incearca sa opreasca trupele lui Gaddafi sa atace opozantii regimului, in Benghazi s-a format un Consiliu National de Tranzitie, care elaboreaza un „Ghid pentru preluarea puterii”, dupa modelul tunisian postat pe FaceBook si Twitter, care prevede alegeri libere si libertati constitutionale.

*Un ASE-ist in Consiliul libian de Tranzitie*

Consiliul are 31 de membri si reprezinta diverse regiuni si orase libiene. Printre acestia se afla si Ali Issawi, originar din Benghazi, fost ministru al Economiei, Comertului si Investitiilor, absolvent al Facultatii de Studii Economice din Bucuresti. Cel mai vânat opozant este Abdul Jalil, care a demisionat din functia de ministru al Justitiei la 21 februarie si pe capul caruia Gaddafi a pus un premiu de 400.000 de dolari.

*„Alah, Siria, libertate!”*

Ministrul Petrolului din Qatar, Mohamed al-Sada, pune pe seama petrolului tot ce se intâmpla in tarile arabe: „Revoltele sunt strâns legate de pretul petrolului.” Pe acest „fundal”, torta libertatilor civice infierbânta lumea araba. Fortele de securitate siriene au fost nevoite sa foloseasca gaz lacrimogen la inmormântarea a doi tineri ucisi in timpul unor proteste antiguvernamentale. Elanul revolutionar a cuprins si Yemenul, tara vecina cu Arabia Saudita, fiind raportate violente in capitala Sana.

*Pietre pentru El Baradei*

In Egipt, nu s-a stins flacara revoltei. Egiptenii au mers la vot pentru un referendum care propune limitarea prerogativelor presedintelui. O multime de revolutionari s-a strâns din nou in Piata Tahrir ca sa protesteze impotriva referendumului, care nu propune nimic consistent. Mohamed El Baradei, fostul sef al Agentiei Energiei Atomice si favoritul elitei mondiale a petrolului, a fost atacat cu pietre de tineri, când s-a dus la vot. „O banda organizata de criminali acoliti ai regimului Mubarak”, s-a plâns el pe Twitter.

*Arabia Saudita, marul discordiei?*

Analistii politici sunt de acord ca o revolutie in Arabia Saudita, numarul unu ca exportatoare de petrol, ar schimba la propriu parametrii economiei mondiale. Sistemul financiar international, prin „venele” caruia curge petrolul, va cunoaste haosul, daca sauditii ar iesi in strada. Consiliul Mondial al Investitorilor priveste cu ingrijorare ce se intâmpla in si in jurul Arabiei Saudite. Un raport al CNN pomenea de teama marilor investitori ca daca pretul petrolului ar ajunge la 200 de dolari barilul, economia mondiala va exploda.

*„Ziua revoltei” a fost cumparata*

FaceBook si Twitter au incercat sa-i scoata pe sauditi in strada pe 11 martie, când se decretase „Zi a revoltei”. Monarhia a contracarat prin promisiunea ca va investi 37 de miliarde de dolari in „beneficii” pentru populatie.
Pe de alta parte, guvernul saudit a desfasurat in punctele fierbinti trupe de securitate. Lipsa libertatilor cetatenesti pentru sauditi si supunerea lor fata de preceptele Islamului, dupa cum arata profilul tarii postat de BBC, face foarte greu de declansat o revolutie.
Decapitarile si alte executii publice nu incurajeaza spiritul revolutionar. Totusi, pericolul exista prin propagarea undei revolutionare din aproape in aproape.

Adina Mutar

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
58 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger