AcasăOldTopul celor mai periculoase centrale nucleare din Europa

Topul celor mai periculoase centrale nucleare din Europa

Japonia face un efort supraomenesc sa evite o catastrofa nucleara. In timp ce japonezii se pregatesc pentru eventualitatea unei explozii nucleare, Europa ia masuri drastice privind energia nucleara, pentru a se proteja de un accident similar.

Germania a anuntat deja inchiderea tuturor centralelor nucleare construite inainte de 1980. Expertul in energie nucleara Ian Havenrkamp, de la UE Greenpeace, a declarat pentru CNBC ca “din cele 141 reactoare europene, 141 sunt cele mai periculoase”.

*Ungaria, Slovacia, Cehia, pericol mare*

Totusi, sunt unele mai periculoase, functie de specificul tehnologic. Acestea sunt cele care, ca si reactoarele de la Fukushima Daiichi, nu au sisteme secundare de siguranta. Ungaria, Slovacia si Republica Cehia au astfel de reactoare.

*Cernavoda, risc de gradul II*

Pe locul doi ca grad de periculozitate sunt cele din categoria proiectelor canadiene Candu, România având doua reactoare. Acestea sunt periculoase deoarece, subliniaza Havenrkamp, daca ar fi oprite rapid, exista riscul de supraincalzire. Acest tip de reactoare nu sunt admise in Franta si Germania. Al treilea grup se refera la reactoarele care folosesc gaz ca agent de racire in loc de apa. Din acest tip exista 18 in Marea Britanie. In al patrulea grup intra reactoarele vechi de 30 de ani, ca acelea din Germania, care vor fi inchise. Si Enel a anuntat ca va investi 31 miliarde de euro in modernizarea centralelor nucleare.

*Moscova, amenintata de Kurceatovskogo*

Specialistii rusi avertizeaza si ei ca reactoarele experimentale de la Institutul Kurceatovskogo nu ar rezista unei situatii similare cu cea din Japonia, unde, dupa cutremurul major, au urmat 200 de replici, câteva in jur de 6 grade pe scara Richter. Avarierea reactoarelor experimentale ar provoca haos la Moscova. Cercetatorul Alexander Borovoj avertizeaza ca reactoarele experimentale de la Institutul Kurceatovskogo nu sunt adaptate pentru a rezista la fluctuatii seismologice. “Insa, un cutremur de tipul celui din Japonia n-ar lasa in Moscova nicio casa in picioare, deci n-ar mai fi cine sa se ingrijoreze de nivelul de radiatii”, a concluzionat Borovoj.

Adina Mutar

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
337 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger