AcasăOldSalvatorii kamikaze

Salvatorii kamikaze

„Cei 50” sunt numiti lucratorii de la centrala atomica de la Fukushima, care se supun unor doze mari de radiatii in incercarea de a preveni o catastrofa nucleara. Doar in seara zilei de 15 martie au fost retrasi pentru câteva ore, din cauza pericolului unei explozii. Se aruncase prea multa apa de mare si se formase o cantitate de vapori care marise presiunea, existând riscul unei explozii iminente.

*Nu vor sa li se stie numele*

„Cei 50” s-au oferit voluntar sa ramâna pentru a stabiliza reactoarele, intr-o sedinta colectiva cu intregul personal al centralei. Nu au dorit sa li se mediatizeze numele si nu au dorit sa fie numiti eroi, desi asa ii considera toata lumea. Nu s-a anuntat ce doza de radiatii incaseaza fiind atât de aproape de reactoarele cu probleme, dar se stie ca pe platforma nucleara nivelul de radiatii este de o suta de ori mai mare decât nivelul normal, cu fluctuatii temporare. Aceasta „doza” este comparabila cu cea incasata de organism daca se face o radiografie cu raze X la fiecare doua ore. Dupa ce au reusit sa stabilizeze reactorul 3, cei 50 de eroi se lupta cu reactorul 4, folosind apa de mare pentru racire si acid boric pentru reducerea reactiilor. Zborul cu elicopterul deasupra cladirii reactorului, pentru a se arunca apa, nu a fost aprobat, din cauza nivelului foarte ridicat de radiatii, care ar fi supus pilotii la o doza prea mare.

*Onagawa, sters de pe fata pamântului*

Orasul Onagawa, din Prefectura Miyagi, nu mai exista. A fost facut una cu pamântul de valul tsunami inalt de 10 metri, dar, pe alocuri, din cauza formelor de relief, atinsese si 30 de metri. Populatia, in jur de 11.000 de locuitori, a fost surprinsa in timp ce fugea spre culmile din jurul orasului. Mai mult de jumatate este data disparuta.

*Eroii de la Cernobil*

La accidentul de la Cernobil, din 1986, toti cei 40 de participanti la actiunile de stingere a incendiilor si de formare a clopotului de beton deasupra reactorului au murit, unii chiar in acel an, altii in timp, de diferite forme de cancer. Pilotul de incercare Anatoli Demianovici Griscenko, 39 de ani, a zburat trei zile la rând, pe cel mai masiv elicopter din lume (foto jos), aruncând deasupra reactorului beton. S-a imbolnavit de leucemie si a murit in Seattle, Statele Unite, unde fusese transportat pentru un transplant de maduva. Acestor eroi li s-a ridicat un monument la Cernobil (foto sus), dar n-are cine sa-l mai viziteze.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
64 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger