AcasăOldFukushima, a treia bomba nucleara in Japonia

Fukushima, a treia bomba nucleara in Japonia

Autoritatile japoneze au atentionat ca nivelul de radiatii de la centrala nucleara Fukushima Daiichi a atins un nivel daunator pentru populatie, desi este in scadere, vântul dispersând radiatia inspre Oceanul Pacific. Atentionarea a venit dupa cea de-a treia explozie, care s-a produs la sistemul de izolare al reactorului.

Daca acesta va fi penetrat, nivelul de radiatii va creste rapid. Oficialitatile au extins starea de urgenta pe o raza de 30 de kilometri de platforma nucleara, zona in care oamenii trebuie evacuati, iar unde nu exista posibilitatea evacuarii, sunt atentionati sa nu iasa din case.

*Incendiu la reactorul 4*

Un incendiu a izbucnit la depozitul de combustibil de la Unitatea IV, cauzând scurgeri radioactive. Reactorul 4 fusese inchis inainte de producerea cutremurului de la 11 martie, pentru verificare si reparatii, dar barele de combustibil se afla depozitate in cladire. Reactoarele de la Unitatile V si VI au inceput sa se supraincalzeasca, marind riscul exploziilor. Pâna in prezent, doar reactorul 3 a fost stabilizat. In ciuda eforturilor, inca exista riscul unei explozii care sa formeze un nor radioactiv, scenariu de care se teme intreaga lume, cu accidentul de la Cernobil inca viu in memoria oamenilor. In acest caz, directia vânturilor va decide cine va intra in stare de alerta de contaminare si cine nu. Sau poate ca tarile care si-au dezvoltat armele geofizice vor putea sa se fereasca, redirectionând norul radioactiv!

*Zborurile spre Tokyo au fost sistate*

Nivelul de radiatii din capitala Japoniei, Tokyo, aflata la 250 de kilometri de platforma nucleara, este mai mare decât cel normal, dar oficialitatile spun ca inca nu exista vreun pericol pentru sanatatea oamenilor. Cu toate acestea, locuitorii din zona au inceput sa faca stocuri de apa si alimente si sa se aprovizioneze cu lumânari si masti de protectie. Nivelul de radiatii in prefectura Chiba, lânga Tokyo, este de 10 ori peste nivelul normal! Liniile aeriene din Asia si Europa, inclusiv Lufthansa, Air China si Taiwan Airways au sistat zborurile spre Tokyo. Aproape o suta de tari si-au oferit sprijinul pentru Japonia, in principal cu paturi, alimente, apa, transport aerian militar, câini de cercetare.

*Alerta de contaminare*

Premierul Naoto Kan a avertizat ca nivelul de radiatii poate creste in urmatoarele zile. Pentru populatia care inca se mai afla pe o raza de 30 de kilometri, situatia devine critica, existând riscul de imbolnavire, a precizat premierul nipon. Oamenii trebuie sa-si izoleze casele si sa nu foloseasca ventilatoarele, crezând ca astfel se evacueaza aerul contaminat! Pe aceasta arie s-a decretat zona interzisa zborurilor.

*Efectul radiatiilor*

Expunerea la o singura doza de radiatii de 1000 de milisieverti (mSv) provoaca efecte imediate asupra organismului uman (stare de voma si probleme de respiratie), iar pe termen lung creste riscul imbolnavirii de cancer. Nivelul de radiatii atinsese ieri nivelul de 400 mSv pe ora in zonele cele mai afectate. Cea mai comuna forma de cancer provocata de radiatii este leucemia. Altele se dezvolta in ani, cum ar fi cancerul la plamâni, cancerul pielii, cancerul de tiroida, de sân, de stomac. Oamenii expusi la o doza intre 4000 – 5000 sv mor la o luna de la expunere.

*Ce s-a intâmplat la centrala nucleara Fukushima Daiichi*

In urma cutremurului de aproape 9 grade pe scara Richter, sistemele de racire s-au defectat, ca urmare apa nu a mai circulat si a inceput sa fiarba, creându-se vapori. Barele de combustibil au fost expuse la aer, care le-a incins mai tare, ducând la topirea partiala a camasilor din aliaj de zirconiu. Aliajul de zirconiu a reactionat cu aburii, rezultând hidrogen gazos extrem de volatil. Inginerii au incercat sa ventileze acest gaz si aburii din vasul reactorului, dar s-a produs explozia care a spulberat acoperisul cladirii exterioare. Lucratorii de la centrala folosesc apa de mare ca agent de racire si acid boric pentru a reduce reactiile nucleare.

*Bilantul dezastrului*

Bilantul estimativ al victimelor dublului dezastru cutremur-tsunami din Japonia ramâne in jurul a 10.000, cu 500.000 de oameni care au ramas fara locuinte. 100.000 de soldati cerceteaza zonele afectate, in cautare de supravietuitori. Restrictionarea energiei electrice afecteaza cinci milioane de locuinte.

*O fetita de patru luni a fost salvata dupa trei zile petrecute sub darâmaturi*

Apar noi sperante ca mai pot fi gasiti supravietuitori sub darâmaturi, dupa ce militarii au gasit un bebelus la câteva zile de la dezastrul care a lovit Japonia. O fetita in vârsta de numai patru luni a rezistat timp de trei zile acoperita de lemn ud, tablii si noroi gros, fiind smulsa din bratele parintilor ei când un val devastator a lovit satul Oshinomaki. Salvatorii au gasit-o dupa ce i-au auzit plânsetul disperat. Fetita era uda si avea temperatura sub limitele normale, insa nu a suferit nicio rana. Pentru soldati este o adevarata minune ca nu a murit inecata, motiv pentru care a fost poreclita „micul miracol”.

*Centrala de la Cernavoda e facuta sa reziste*

Cutremurul devastator din Japonia a crescut teama românilor fata de un cutremur major in tara noastra, stiindu-se ca autoritatile nu fac nimic pentru limitarea numarului de victime. Nici macar un program de pregatire a populatiei nu exista. Problemele de la centrala nucleara Fukushima Daiichi isca o alta teama, poate si mai cumplita: centrala noastra, de la Cernavoda, va rezista oare unui cataclism? In „folclor”, de-a lungul timpului, s-au vehiculat tot felul de povesti despre incidente petrecute la centrala, dintre care, cea mai vehiculata era cea legata de calitatea betonului folosit, care nu s-ar fi ridicat la standardele cerute de specialistii canadieni. Stefan Dima, fost ministru adjunct la Ministerul Constructiilor Industriale, ne-a declarat ca in anii ’90 s-a format o comisie de expertiza a lucrarilor de la centrala nucleara de la Cernavoda, in mod special pentru verificarea constructiei utilitatilor. Raportul acelei comisii contine documente, inclusiv asupra calitatii materialelor folosite, fotografii care infatiseaza diferite stadii de constructie, astfel ca se poate demonstra ca au fost respectati parametrii de proiectare ai centralei. „As recomanda ca, la reluarea lucrarilor pentru Unitatile 3 si 4, sa se aiba in vedere stadiul in care se aflau in urma cu 20 de ani, de când s-a incetat activitatea de constructie a acestora”, a precizat Stefan Dima. „Pentru ca atunci au fost facute niste recomandari de protectie a lucrarilor pe perioada de stagnare!”

Adina Mutar

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
278 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger