AcasăOld„Strategie“ guvernamentala: vine foametea, bine-mi pare!

„Strategie“ guvernamentala: vine foametea, bine-mi pare!

In timp ce tot mai multe voci sustin ca in viitorul apropiat vom fi loviti de o crunta criza alimentara, autoritatile de la Bucuresti afirma ca România nu se afla in pericol. Semn ca asa stau lucrurile este si nivelul record de produse agricole care merg la export. In acelasi timp, trebuie remarcat faptul ca românii exporta produsul brut (grâu, porumb) si importa mai scump produse finite (faina si paste fainoase).

Exporturile noastre  de grâu din primele 11 luni ale anului trecut au contabilizat 2,36 milioane de tone, care au adus 360 de milioane de euro in tara. Importurile de grâu  din primele 11 luni ale anului au fost de 686.000 de tone, cea mai mare parte provenind din Ungaria si Bulgaria. Valoarea totala a grâului importat a fost de 108 milioane de euro. Desi cele mai mari cantitati s-au livrat in tari europene, interesant este ca in top 5 exporturi gasim tari precum Coreea de Sud, Bangladesh ori Filipine. Situatia importurilor de porumb este oarecum similara, aceleasi doua tari Bulgaria si Ungaria acoperind aproape toata cantitatea ceruta la intern. Tot porumbul importat a atins 378.000 de tone in valoare de 82 milioane de euro. Aproape jumatate din exporturile noastre de porumb, care totalizeaza 1,66 milioane de tone, ajung in Coreea de Sud. Alte tari unde mai exportam sunt Turcia, Spania ori Siria. Productia totala de grâu de anul trecut a fost de 5,7 milioane de tone. Cea de  porumb a fost impresionanta – peste 9 milioane de tone – propulsând România intre primii 10 producatori mondiali.

*Nu se acopera consumul*

In timp ce România a exportat 40% din grâul produs si 17% din porumb, la nivel international se inmultesc vocile care spun ca ne asteapta o criza alimentara de proportii. Stocurile de porumb au ajuns la minimul ultimilor 37 de ani, semn ca producatorii din intreaga lume nu reusesc sa acopere consumul in crestere, chiar daca alimentele se scumpesc, iar suprafata insamântata se mareste. Agricultorii din intreaga lume au majorat productia de grâu, orez si cereale furajere cu 16% din 2000, insa nu reusesc sa acopere cresterea de 20% a cererii, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultura din SUA. Guvernul american estimeaza ca stocurile mondiale de porumb echivaleaza cu 15% din necesar, cel mai redus nivel de dupa 1974. Stocurile pentru toate tipurile de cereale se vor reduce cu 13% inainte de urmatoarea recolta, prima scadere din 2007, anticipeaza Departamentul american pentru Agricultura. In 2007, cresterea preturilor alimentelor a stat la baza a peste 60 de revolte in intreaga lume, in tari precum Haiti si Egipt.

Andrei Ispas

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
163 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger