AcasăOldDe ce sa mâncam produse ecologice?

De ce sa mâncam produse ecologice?

Sa fii eco este deja o moda printre români, chiar daca asta inseamna sa faci economie de lumina sau sa manânci mai sanatos. Cum tara noastra s-a aliniat noilor tendinte, au aparut si primele magazine care comercializeaza produse ecologice.

De aceea, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului va da câteva motive pentru care este bine sa consumati o gama cât mai larga de produse ecologice.

Lactatele ecologice. Produsele lactate ecologice inclusiv laptele, untul, iaurtul si brânzeturile sunt obtinute din cel mai bun lapte de la animalele crescute in sistemul de agricultura ecologica. Diversitatea lor reflecta preferintele consumatorilor, inovatiile producatorilor si traditiile regionale. De exemplu, brânzeturile ecologice acopera un spectru foarte larg de specialitati europene. Toate animalele sunt hranite cu iarba si nutreturi de inalta calitate, care nu contin organisme modificate genetic.
Animalele beneficiaza de adaposturi si culcusuri corespunzatoare, pot face miscare in mod regulat, beneficiaza de acces la pasuni si de plimbari in aer liber. Astfel, toate necesitatile lor fiziologice sunt respectate. Puteti cumpara diferite tipuri de produse lactate ecologice si le puteti identifica precum ecologice dupa eticheta lor.

Pâinea si cerealele ecologice. Cerealele precum grâul, secara, orzul, ovazul, triticum spelta si orezul contribuie in mare masura la dieta europeana. Fara ele n-ar putea exista pastele italiene, baghetele frantuzesti, galustele cehe sau berea belgiana.
Fermierii din sistemul de agricultura ecologica furnizeaza aceste materii prime intr-un mod care respecta atât mediul, cât si animalele. In locul fertilizantilor sintetici se utilizeaza ingrasaminte naturale, compost sau alte materii organice care sa imbunatateasca fertilitatea solului. Berea si pâinea ecologica trebuie sa fie produse din drojdie ecologica si care nu contine OMG-uri.
Pâinea si pastele ecologice pot fi cumparate de la brutarii specializate sau din raioanele specializate pentru alimentele ecologice din magazine. Prajituri, cereale pentru micul dejun, paste si orez se pot gasi si in supermarketuri, piete, magazine de delicatese sau in restaurante. Cerealele ecologice constituie adeseori ingredientele de baza pentru alte alimente sau bauturi ecologice procesate care pot fi la rândul lor identificate dupa siglele sau etichetele specifice modului de productie ecologic.

Produse ecologice de import. Produsele ecologice au devenit parte integrala a pietei alimentare internationale. Produsele ecologice importate din afara UE (din asa-numitele tari terte) trebuie sa indeplineasca standarde de productie si de inspectie identice sau asemanatoare celor aplicate in cazul produselor provenind din UE.
Pâna in prezent, doar unele tari terte au fost recunoscute de Comisia Europeana ca având reguli echivalente de productie ecologica, astfel incât produsele lor pot patrunde in UE oferind toate garantiile necesare. Importurile ecologice din tari terte trebuie autorizate de autoritatile statelor membre inainte de a putea fi distribuite pe piata europeana si etichetate drept ecologice.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
75 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger