AcasăOldCum se fac bani cu identitatea ta

Cum se fac bani cu identitatea ta

Te-ai intrebat de unde vin spamurile cu toate ca putini iti stiu e-mail-ul sau de unde au agentii de vânzari numarul tau de telefon personal? Cel mai probabil, ai fost victima bisnitarilor de date personale!

La o simpla cautare pe Google dupa cuvintele “vând baze de date”, apar o multime de anunturi care mai de care mai tentante din punct de vedere financiar. Multe sunt ale unor persoane fizice care vând in nume propriu, insa exista si firme specializate in acest domeniu care vând baze de date pe bani grei. Daca in primul caz, practica este total ilegala, cea de-a doua este reglementata de o lege subreda, cu lacune si greu de interpretat.

*Legea “junglei” din Monitorul Oficial*

Potrivit legii, datele personale sunt numele, prenumele, adresa, data nasterii, starea civila, seria si numarul cartii de identitate, Codul Numeric Personal, functia, e-mail-ul si imaginea.
Actul normativ cu numarul 677 din anul 2001 prevede ca, inainte de crearea unei baze de date, sa se ceara consimtamântul expres al persoanelor sau firmelor care urmeaza a fi introduse.
Asadar operatorii de date personale, conform legii, au obligatia de a informa cetatenii cu privire la scopul in care folosesc datele, dar si care sunt destinatarii acestora. Cum pe internet exista firme care furnizeaza baze de date pentru orice buzunar, care cuprind mii sau chiar sute de mii de persoane fizice sau juridice, este greu de crezut ca ele dispun de personalul necesar pentru a lua legatura cu fiecare entitate in parte pentru a-i cere acordul.
Firmele se apara si sustin ca obtinerea acordului din partea persoanelor este ingreunata prin impunerea unor modalitati dificil de pus in practica. Asadar chiar daca prevederile legale, prin normele stabilite, fac dificila respectarea lor, astfel de firme continua sa faca profit, de pâna la mii de euro, de pe urma identitatilor noastre.

*Cine foloseste bazele de date*

De regula astfel de informatii sunt folosite in scop comercial. E-mail-uri, SMS-uri sau scrisori nedorite cu material publicitar. Insa, intre beneficiari se numara si firmele care se ocupa de colectarea creantelor, in limbaj popular recuperatorii cu gulere albe, care se folosesc si de astfel de instrumente ca sa-i gaseasca si-n gaura de sarpe pe datornici (persoane fizice sau juridice).
De bazele de date, insa de cele cu numere de telefon, se folosesc si Call Centerurile din Capitala care au ca domeniu de activitate asa-numitul Marketing Direct – sau promovarea de produse sau servicii. In acest caz, e vorba si despre complicitatea marilor operatori de telefonie mobila. Angajatii unor astfel de firme sunt invatati la angajare sa declare ca detin un program de calculator care genereaza aleatoriu numerele de telefon.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
100 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger