AcasăOldLeurda, un detoxifiant miraculos

Leurda, un detoxifiant miraculos

Pe la inceputul lunii martie, imediat ce vremea incepe a se incalzi, prin paduri apare leurda, cautata de ursii care ies din hibernare, pentru a face o cura de detoxificare.

Probabil pentru ca e pe placul ursilor, planta se mai numeste si usturoiul-ursului. Leurda are frunze alungite, gustoase si sanatoase care, ca si spanacul, se folosesc in alimentatie, la supe, ciorbe si salata, dar si flori albe, cu miros puternic.
De la miros, gust si proprietati terapeutice, leurda are calitati asemanatoare cu cele ale usturoiului.
In compozitia sa, leurda are cam tot ce-i lipseste omului din organism primavara: vitaminele A si C, sulf, ulei eteric, saruri minerale de calciu, fier,
fosfor, sodiu, cupru si adenozina, o substanta care reduce colesterolul si impiedica formarea trombilor.
– Pentru ca este un purificator perfect, se recomanda ca leurda sa se consume cruda, timp de o luna de zile, deoarece, prin uscare, unele calitati se pierd sau se diminueaza.
– Poate fi pusa in salate, in combinatie cu salata verde, frunze de papadie si spanac, iar in supe si ciorbe poate fi asociata cu urzicile, stevia, spanacul. Se pot face sendvisuri cu unt si leurda amestecata cu patrunjel, tocate marunt.
– Sucul de leurda combate reumatismul degenerativ si are o puternica actiune antitoxica. Se obtine punând intr-un vas de sticla o mâna de frunze proaspete, taiate marunt, peste care se toarna un pahar cu apa calda. Se lasa la macerat patru ore, dupa care se filtreaza. Sucul se bea imediat ce a fost preparat. Se recomanda unul, doua pahare de suc pe zi, in cure de câte trei saptamâni.
– Infuzia din frunze de leurda actioneaza in bolile gastrointestinale, curata rinichii si vezica urinara, elimina excesul de acid uric, prevenind in acest fel crizele de guta. Se obtine turnând apa fierbinte peste doua linguri de planta tocata marunt. Se lasa câteva minute la infuzat, se filtreaza si se bea calda.
– O metoda sigura de a pastra calitatile leurdei de la un an la altul este tinctura, preparata in casa, din frunze proaspat culese. Frunzele se taie marunt si se pun intr-o sticla sau borcan cu capac. Se adauga alcool rafinat de 38-40 de grade, cât sa le acopere.
– Se lasa doua saptamâni la loc insorit, se strecoara si se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa. Se iau câte 15 picaturi de patru ori pe zi, in apa sau ceai de plante. Tinctura din frunze de leurda este un remediu impotriva uitarii si un tratament eficient in bolile cardiovasculare.
– Vinul de leurda, recomandat mai ales persoanelor in vârsta, suferinde de tuberculoza pulmonara, tuse rebela sau insuficienta respiratorie, este un tonic excelent.
– Intr-o jumatate de litru de vin alb se pune un pumn de frunze proaspete si se fierbe cinci minute, se mai lasa zece minute la infuzat, dupa care se strecoara si se indulceste cu miere. Se bea dimineata, câte un paharel.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
124 afisari
Zenville

Ultimele știri

Chirica și Alexe, întâmpinați de protestatari la deschiderea terminalului T4 al Aeroportului Iași – FOTO

În ziua în care are loc deschiderea noul terminal T4 al Aeroportului Iași, doi lideri locali s-au trezit cu o primire la care, cel...

Incident la metrou, în Capitală! Metrorex: „A fost raportată o urgență medicală”

Un incident a avut loc, vineri, la metrou, în București, circulaţia trenurilor fiind afectată temporar între Râul Doamnei şi Romancierilor, pe firul 1. S-a...
proger