AcasăOldSindromul de ochi uscat

Sindromul de ochi uscat

Sindromul de ochi uscat apare când exista o cantitate sau o functie inadecvata a filmului lacrimal. Suprafata transparenta a ochiului (corneea) trebuie sa fie permanent umeda – functie indeplinita de filmul lacrimal, cu o structura complexa, alcatuit din multe straturi cu functii diferite.

Sindromul de ochi uscat poate sa apara fie din cauza unei lipse indelungate de lubrefiere si umidificare a ochiului, fie din cauza alterarii echilibrului dintre componentele lacrimilor. In mare parte, calitatea vederii este asigurata de lacrimile care spala praful si secretiile, pastrând umiditatea necesara unei bune functionari. Lacrimile contin si enzime ce neutralizeaza microbii care patrund in ochi. In cazul in care cantitatea lacrimilor scade, cantitatea de oxigen ce ajunge la cornee devine insuficienta. In consecinta, partile anterioare ale ochiului sufera o iritatie si o inflamatie constanta. Statisticile arata ca mai mult de jumatate din populatia de peste 65 de ani sufera de sindromul de ochi uscat. Sindromul apare mai frecvent la femei, probabil din cauza variatiilor hormonale.

*Ce declanseaza sindromul*

Factorii interni responsabili sunt reprezentati de o mare varietate de boli oculare, dermatologice sau neurologice.
Aerul conditionat si expunerea indelungata la vânt, cititul indelungat sau privitul la televizor si monitoarele de calculator (când inconstient se reduce frecventa clipitului), deficitul de vitamina A din dieta, utilizarea lentilelor de contact, fumul de tigara, anticonceptionalele si antidepresivele sunt principalii factori externi care duc la aparitia sindromului.
Sindromul ochiului uscat prezinta elemente de disconfort serios precum senzatia permanenta de uscaciune, mâncarime si arsura la nivelul ochilor, exacerbarea durerii la deschiderea pleoapelor sau senzatia persistenta de corp strain.
Aceste simptome se inrautatesc de obicei la sfârsitul zilei. Daca aveti cel putin unul din aceste simptome este posibil sa suferiti de sindrom de ochi uscat si va trebui sa consultati de urgenta un medic oftalmolog.
Tratamentul ochiului uscat presupune ameliorarea simptomelor si tratamentul cauzei sau a bolii de baza. Oftalmologul va poate prescrie substituenti de lacrimi care sa se apropie de compozitia lacrimilor naturale si care au rol lubrifiant pentru pleoape. Substituentii de lacrimi naturale ajuta in principal pacientii care sufera de ochi uscat, dar sunt utili si in cazul alergiilor oculare, ca tratament adjuvant la produsele antialergice, sau in cazul persoanelor care poarta lentile de contact, deoarece cresc semnificativ confortul de utilizare a acestora. Uneori, o cantitate prea mare de lacrimi se scurge prin canalul lacrimal. In aceasta situatie, oftalmologul poate aplica in canalele lacrimale un dop siliconic temporar sau permanent care sa mentina o cantitate crescuta de lacrimi la nivelul suprafetei oculare.

Dr. Florin Balta
Medic primar oftalmolog
Doctor in stiinte medicale
Centrul Medical ProEstetica

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
111 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger