AcasăOldSe pregateste „Marea Demolare”

Se pregateste „Marea Demolare”

Dupa cutremurul din 1977 circula o vorba care suna cam asa: “A-nceput de ieri sa cada câte-un bloc. Acum a stat”. Ei bine, exista mari sanse ca aceasta “vorba” sa revina in forta. Motivul? Constructiile ridicate ilegal vor fi demolate fara existenta posibilitatii de a „intra in legalitate“ ulterior. Cel putin asta vor guvernantii.
Se poate observa cu ochiul liber ca cel putin in Bucurestiul ultimilor 20 de ani s-a construit de-a valma, fara nici o regula, fara un plan urbanistic unitar, fara nici o intentie de a respecta conditiile tehnice. Rezultatul este unul catastrofal pentru o capitala asa-zis europeana. Astfel, au aparut precum ciupercile dupa ploaie o serie de cladiri dubioase, care nu au nici o legatura cu stilul arhitectonic al zonei si al Capitalei. De exemplu, numai in ultimii ani, conform datelor Inspectoratului de Statistici in Constructii, consiliile locale din Capitala au emis sute de Planuri Urbanistice de Detaliu care incalca legea. Oriunde privesti vezi astfel de cladiri, in Giulesti, pe Stefan cel Mare, in Titan, Pantelimon, peste tot. Chiar si in zona centrala – Batistei, Polona, Gradina Icoanei, au aparut astfel de cladiri, una mai urâta decât cealalta.

*Se intoarce roata*

In urma cu putine zile, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta eliminarea posibilitatii obtinerii de catre proprietari, constructori sau dezvoltatori care au incalcat planurile de urbanism ale asa-numitelor „planuri de urbanism de intrare in legalitate” pentru constructia care nu respecta planurile. Cu alte cuvinte, daca pâna acum puteai sa construiesti ce vrei unde vrei si pe urma sa intri in legalitate, in curând acest lucru nu va mai fi posbil, iar cladirea construita ilegal va fi demolata. In acest sens, ordonanta prevede ca “pentru constructiile executate fara respectarea regulamentului local de urbanism aprobat la data constatarii contraventiei de catre organele abilitate sa fie luate masurile de incadrare a acestora in prevederile regulamentului, inclusiv prin demolarea partiala sau totala”.

*Doar doua exemple*

Primaria sectorului 6 a emis autorizatie de constructie pentru o cladire de birouri cu trei etaje, in centrul unui parc din cartierul Giulesti, insa imobilul ridicat lânga Podul Grant are nu mai putin de cinci etaje.

In zona Bazilescu din sectorul 1 a fost ridicat un imobil de trei etaje pe baza unei autorizatii care permitea consolidarea unei cladiri vechi, cu doua camere, la nivelul solului. Dar, vechea cladire a fost demolata, fiind inlocuita cu o cladire cu trei etaje.

Ion Bogdan

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
91 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger