AcasăOldEgiptul, in razboi civil

Egiptul, in razboi civil

Violentele fara precedent care au loc in Egipt amintesc de revolutiile care in urma cu peste doua decenii au dus la caderea comunismului in Europa de Est. Daca „Revolutia Iasomiei” din Tunisia are unele puncte comune cu „Revolutia de Catifea” din fosta Cehoslovacie, evenimentele din Egipt par o reeditare a celor din România: o revolutie urmata de o „mineriada”.

Printr-un comunicat difuzat la televiziunea de stat, armata le-a cerut manifestantilor adunati in Piata Tahrir din Cairo si in alte mari orase egiptene sa se reintoarca la casele lor. Apelul, care a venit la o zi dupa discursul televizat al lui Mubarak (care a declarat solemn ca nu va mai candida la alegerile prezidentiale din septembrie) si dupa „marsul de un milion de oameni”, a fost ignorat de demonstranti. Mai mult chiar, ei i-au transmis lui Mubarak urmatorul mesaj: „Nu vrem sa sfârsesti precum Ceausescu. Pleaca in pace”.

*„Mineriada” lui Mubarak*

Veniti calare pe cai si camile, peste 500 de loialisti inarmati ai lui Mubarak si-au facut ieri aparitia in Piata Tahrir (Piata Libertatii) din Cairo. Dupa amenintari cum ar fi „plecati acasa daca nu vreti sa curga sânge”, acestia au sfârsit prin a se incaiera cu demonstrantii, atacându-i cu bicele. Jurnalisti straini, cum ar fi corespondentul CNN Anderson Cooper si echipa sa de filmare au fost batuti de suporterii presedintelui. Armata, care intr-o faza initiala a conflictului dintre cei circa 40.000 de protestatari si loialistii inarmati nu a intervenit, a sfârsit prin a trage focuri de avertisment in aer si a a face uz de gaze lacrimogene. Mai multi demonstranti s-au urcat pe tancuri, la fel cum au facut revolutionarii români in decembrie 1989. Au sfârsit insa prin a fi covârsiti de suporterii lui Mubarak al caror numar a crescut la câteva zeci de mii. Ciocniri intre protestatari si loialistii regimului Mubarak au avut loc si la Alexandria, in noaptea de marti spre miercuri. Conform unor estimari ale ONU, peste 300 de egipteni si-au pierdut viata de la inceputul revoltei.

*Ultimul cuvânt il va avea armata*

La fel ca si in România anului 1989, arbitrul incontestabil al situatiei din Egipt este armata. Initial, militarii egipteni au adoptat o pozitie de expectativa. Analistii politici considera ca aparenta lor neutralitate ii favorizeaza pe loialistii lui Mubarak, iar contramanifestatia ar putea fi „Planul B” al presedintelui, care nu da semne ca ar vrea sa lase puterea.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
57 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger