AcasăOldCum sa-ti iei masina cu programul „Prima Casa”

Cum sa-ti iei masina cu programul „Prima Casa”

Ţi-a trecut vreodata prin cap ca poti sa-ti iei o masina, mobila, o plasma imensa sau orice alt obiect prin programul “Prima Casa”? Afla ca acest lucru este posibil pentru ca legea o permite.

Putini sunt cei care stiu ca prin programul „Prima Casa” sunt permise tranzactiile intre rudele de gradul I. Adica intre parinti si copii. Iar românii dornici de credite ieftine si, mai ales, garantate de stat daca se poate (creditele date de banci pentru prima casa sunt garantate de stat) au decis sa profite de aceasta portita lasata de lege. Mai pe româneste, fac un credit la o banca oarecare pentru cumpararea unei locuinte. Numai ca nu este orice locuinta, ci locuinta parintilor. De exemplu, se imprumuta cu 50.000 de euro pentru a cumpara apartamentul de doua camere in care stau propriii parinti. Iar cu banii astfel obtinuti pot face orice. De exemplu, multi au ales
sa-si cumpere o masina noua, sa-si doteze apartamentul in care stau cu chirie sau la prieten cu mobila ultimul racnet si, de ce nu, sa petreaca o vacanta de vis pe o insula exotica.

*Dar si o casa mai mica*

Sunt insa si români mai practici care transforma apartamentul achizitionat de la parinti prin “Prima Casa” in doua mai mici. De exemplu, apartamentul de doua camere a parintilor tai din centru valoreaza 60.000 de euro. Cu banii acestia poti cumpara linistit doua garsoniere in cartierele de la periferia orasului.
Si ai sansa sa-ti mai ramâna si bani de mobila. Sau un alt exemplu: daca vrei sa-ti construiesti o casa in regie proprie poti aplica aceeasi metoda, mult mai avantajoasa decât daca ai aplica pentru varianta “normala” de construire a unei case prin „Prima Casa”, unde anumite reguli trebuie respectate. Respectiva firma contractata nu trebuie sa aiba datorii, iar banii se primesc doar in transe.
Prin cumpararea apartamentului parintilor, ai la dispozitie toti banii de- odata si poti contracta ce firma vrei. Daca obtii 60.000 de euro, banii sunt suficienti pentru constructia unei case pe pamânt.

*Un risc asumat*

Cât de riscanta este aceasta „manevra” pentru a face rost de bani prin programul “Prima Casa”? “Nu exista nici un risc atâta vreme cât sunt respectate normele referitoare la creditarea bancara. Totusi, daca beneficiarul creditului nu mai plateste, banca executa statul, iar statul, fiind executat, da datornicul pe mâna ANAF-ului care ii executa silit locuinta. Consider ca legea nu are hibe, pentru ca intr-un sistem democratic tot ce nu este interzis este permis. Aici, putem vorbi clar doar de un credit ieftin, mult mai ieftin decât alte credite de pe piata de care oamenii pot profita”, a declarat pentru “National” expertul imobiliar Radu Zilisteanu.

Ion Bogdan

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
295 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger