AcasăOldAdevarul despre „turnatoria“ lui Camataru

Adevarul despre „turnatoria“ lui Camataru

Gratie unui meci fantastic facut in octombrie, pe vechiul „23 August”, victorie cu 2-1 in fata Angliei lui Clemence, Robson, Sansom, Mc Dermott sau Woodcock, Marcel Raducanu (marcatorul senzationalului gol de 1-0) avea sa fie declarat de presa vremii, la finalul anului 1980, „Cel mai valoros fotbalist al României”. In 1981, Marcel Raducanu fuge in Germania si declanseaza in tara un adevarat taifun. Dupa 30 de ani de la aceasta intâmplare, fostul mare fotbalist lanseaza o acuzatie grava: „Rodion Camataru m-a „turnat” la Securitate!”

Pe 29 aprilie 1981, Marcel Raducanu este pastrat rezerva toate minutele intr-un alt joc memorabil al României, 0-0 pe „Wembley”, in returul cu Anglia. Selectionerul Valentin Stanescu l-a preferat pe Ilie Balaci, fapt care a declansat, practic, inceputul revoltei jucatorului din Ghencea, care se simtea marginalizat.

*Noaptea de la Budapesta*

Câteva saptamâni dupa remiza de la Londra, nemultumirile lui Raducanu se accentueaza. La Budapesta, nationala României pierde cu 0-1 in fata Ungariei, Raducanu fiind introdus abia in minutul 69, in locul lui Iordanescu. In noaptea de dupa meci, Cornel Dinu, si el rezerva la Budapesta, il ia pe suparat in oras, ocazie cu care Raducanu cunoaste o serie de persoane din emigratie. Se destainuie acestora ca e dezamagit, e tot mai nemultumit.

*Fuga din vestiar si anchetele din tara*

Lovitura de teatru avea sa vina in vara anului 1981. La 27 de ani, Raducanu ramâne in RFG, profitând de un turneu al primei reprezentative. Dispare pur si simplu din vestiar, la pauza amicalului Borussia Dortmund – România. Ulterior, el cere azil politic in Germania. In tara se declanseaza un iures teribil. Intreaga delegatie, intoarsa din RFG, este chemata sa dea declaratii la Securitate. Printre fotbalistii „convocati” se afla si Rodion Camataru. Toti sunt pusi sa povesteasca in scris cum a fugit Marcel Raducanu si toti se conformeaza.

*„Daca refuzai sa dai declaratii, nu mai paraseai tara!“*

Un fost component al echipei nationale isi aminteste pentru „National”: „Au fost pâna si maseurii. Da, si Rodion a dat cu subsemnatul! Toti am dat! Am scris tot felul de nimicuri. Nu cred ca a existat vreunul care voia sa-l dea in gât, asa cum nu cred ca a stiut careva de intentiile lui. Cine naiba sa stie ca Raducanu vrea sa fuga?! Daca refuzai sa dai declaratii, nu mai paraseai tara. Uite, de exemplu, când sora lui Sames a ramas in Germania, Stefan a refuzat sa spuna ce si cum. N-a patit nimic, doar ca adio iesiri in strainatate si adio echipa nationala!”.

*Condamnat la cinci ani si jumatate pentru dezertare*

Statul comunist il condamna pe Marcel Raducanu la cinci ani si jumatate de puscarie, declarându-l dezertor. Era component al Stelei, club aflat sub tutela Ministerului Apararii Nationale. Aceeasi poveste avea sa se repete, sase ani mai târziu, când un alt mare fotbalist al Stelei, Miodrag Belodedici, a fugit in Iugoslavia. Lui Marcel Raducanu i se interzice dreptul de a juca timp de doi ani la o formatie din Germania. Sta un an pe tusa, dar in urmatorul primeste o dispensa sa evolueze in esalonul secund, la Hannover 96. Apoi, Raducanu face cariera la Borussia Dortmund.

*„Unul dintre cei ce ma «turnau» era Camataru“*

Dupa 30 de ani, Marcel Raducanu afirma ca Rodion Camataru l-a turnat la Securitate. Se destainuie celor de la „Gazeta Sporturilor”, spunând ca si-a citit mare parte din dosarul de urmarire, care contine 300 de pagini. „Am citit rapoartele unor alte nume de cod si mi-am adus aminte de intâmplari petrecute in compania unora pe care-i credeam amici. Sportivi veniti in cantonamente in Germania, cu care m-am intâlnit si am stat la un pahar de vorba. Baieti din lotul de baschet, de handbal, de calarie. Ce secrete? Ca am mâncat nu stiu ce cârnati sau ca am baut Metaxa. Din pacate, au fost si fotbalisti. Cel mai mult m-a durut când am vazut ca unul dintre cei ce ma turnau era Camataru”, afirma Marcel Raducanu.

*„Refuzul vizei, asta era marea pedeapsa!“*

Aceeasi sursa „National” afirma ca Raducanu este nedrept când acuza sportivii care l-au vizitat in Germania ca l-au „turnat” la Securitate. „Va dau un singur exemplu. Scriitorii români, gen Ion Caraion sau Adrian Marino, care calatoreau in strainatate, recunosteau, la intoarcere, ca s-au vazut cu Monica Lovinescu sau cu Virgil Ierunca, soti si realizatori la «Europa Libera». Spune Marcel ca «baieti din lotul de baschet, de handbal, de calarie scriau ca au mâncat nu stiu ce cârnati sau ca am baut Metaxa». Oameni buni, erau obligati sa recunoasca nimicurile astea! Oricum Securitatea stia tot! Daca nu recunosteau, nu li se intâmpla nimic, doar ca nu mai primeau viza de iesire din tara data viitoare, aceasta fiind MAREA PEDEAPSĂ”.

Mihai Koblenko

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
791 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger