Cauta

Ce prevede proiectul Legii Capitalei

Locuitorii Bucurestiului ar putea fi chemati foarte repede la urne. Nu pentru a mai alege pe cine stie cine, ci pentru a-si spune parerea in ceea ce priveste viitoarea Lege a Capitalei.

Lege care-l are ca principal autor pe deputatul PDL Vasile Gherasim si care a si fost puternic contestata de liberali. Fapt care a determinat-o pe Elena Udrea, liderul PDL Bucuresti, sa acuze la rândul ei PNL-ul de “exagerare si rea credinta”.
Precizând ca proiectul va fi finalizat si prezentat public saptamâna viitoare, Udrea a mentionat deja principalele modificari gândite. Astfel, democratii au de gând sa ofere bucurestenilor doua variante de reorganizare. Una care prevede pastrarea actualei impartiri administrative (in sase sectoare) si alegerea primarilor de sector din rândul consilierilor generali si alta care vizeaza impartirea Bucurestiului in tot atâtea sectoare câte colegii uninominale exista – respectiv 20.

*CGMB face si desface*

Proiectul aflat inca in lucru pe masa democratilor il favorizeaza de fapt pe câstigatorul viitoarelor locale bucurestene (partid sau alianta politica). Concret, se urmareste ca viitoarea majoritate din CGMB sa fie cea care-i va numi pe primarii de sector – plus câte doi viceprimari de fiecare. In aceasta formula, numarul consilierilor generali se va ridica la 90, dar se va prevede si pierderea postului de catre consilierul care lipseste nemotivat la trei sedinte de constituire a Consiliului.
In noua varianta, aprobarea tuturor planurilor urbanistice (celebrele PUD-uri si PUZ-uri) va fi doar de resortul Consiliului General, iar toate hotarârile adoptate de CGMB devin obligatorii pentru primariile sectoarelor.

*Primarul – suspendat daca are probleme cu legea*

Asimilat unui demnitar si beneficiar al unui compartiment distinct de colaboratori (al caror numar nu poate fi insa mai mare de 13), primarul general al Capitalei va avea mult mai multa putere. In schimb, o arestare preventiva ar duce automat la suspendarea sa din functie – operatiune posibila altfel doar printr-un referendum.
Jumuliti de prerogative, primarilor de sectoare le va reveni, ca sarcina principala, doar supravegherea ducerii la indeplinire a hotarârilor CGMB. Ca bonus, ei ar mai avea dreptul de a elibera autorizatii de construire (dar numai pentru cladiri de maximum doua etaje) si de a organiza diverse târguri, piete, parcuri de distractie etc.

Ultimele stiri

  • Polonia a arestat 18 colaboratori ai Rusiei și Belarusului
  • Cinci sicrie găsite lângă Turnul Eiffel. Trei persoane au fost reținute
  • Ciolacu, în Pădurea Balotești: „Poluarea nu-i de stânga sau de dreapta”
  • Fermierii spanioli și francezi au blocat granița înaintea alegerilor europene
  • După gafele din ultimele săptămâni, Nicușor Dan se ascunde când aude despre dezbaterea cu Gabriela Firea
  • De ce PSD se opune taxării suplimentare a microîntreprinderilor
  • Cum scapi fără să plăteşti dacă ai spart o sticlă într-un supermaket. Regula pe care trebuie s-o ştii!
  • Victoraș Micula a mai scăpat de un dosar. L-a salvat prescrierea faptelor!
  • Alege ce citești
  • Alegerile europarlamentare, afacerea trecută sub tăcere
  • Exit mobile version