AcasăOldAsa preveniti deformarea coloanei la copii

Asa preveniti deformarea coloanei la copii

Odata ce termina orele la scoala, multi copii obisnuiesc sa petreaca ore-n sir in fata calculatorului. Este bine ca parintii sa le limiteze timpul alocat computerului, deoarece aceasta este vârsta la care pot aparea deviatii ale coloanei vertebrale, insotite chiar de dureri.

Problemele se pot instala si din cauza unei pozitii incorecte, de exemplu atunci când stau la birou, sau pur si simplu daca merg aplecati. Este bine ca afectiunile coloanei vertebrale sa fie tratate din timp. Deformarile coloanei vertebrale sunt de mai multe tipuri, iar unele forme ale bolii sunt greu sesizabile.

*Cele mai frecvente afectiuni*

Iata care sunt afectiunile coloanei, dar si care sunt semnele existentei acestora.

LORDOZĂ – atunci când curbura lombara este accentuata, bazinul este impins in fata, iar abdomenul proeminent. Uneori, poate fi insotita de dureri in zona lombara.

CIFOZĂ – afectiunea este cunoscuta popular sub termenul de cocoasa. In acest caz, se poate observa o exagerare a curburii posterioare toracale. Spatele curbat este specific celor care stau mult la calculator. Daca nu se urmeaza un tratament corespunzator, boala se poate complica, ajungându-se la cifoza toracala.

SCOLIOZĂ – coloana vertebrala este indoita spre dreapta sau spre stânga, ceea ce determina deformatii evidente ale toracelui si umerilor. Aceasta deviatie apare mai ales la adolescenti, intre 14 si 16 ani, când se afla in crestere. Scolioza este evolutiva si se complica prin aparitia unor mari asimetrii ale trunchiului.

SPATE PLAT – in acest caz, curburile fiziologice sunt reduse. Astfel, vazuta din lateral, coloana vertebrala pare o coloana dreapta. Aceasta este frecvent cauza durerilor de spate, in regiunea toracala si lombara.
Recuperarea se face prin gimnastica medicala, masaj terapeutic, manevre sau tractiuni la nivelul coloanei vertebrale, reflexoterapie sau fizioterapie.

Pentru birou, alegeti un scaun care sa aiba inaltimea potrivita pentru copil. De asemenea, scaunul trebuie sa aiba un suport lombar, care sa sprijine curburile normale ale spatelui, suporturi pentru brate.

Daca sta mult timp in fata calculatorului, cumparati un suport flexibil pentru monitor, astfel incât copiii sa nu fie nevoiti sa se aplece peste birou.

Nu le luati serviete, ci ghiozdane cu bretele, care se poarta in spate. Astfel, corpul va fi echilibrat.

Daca ati apucat totusi sa dati deja banii pe o servieta, sugerati-i sa o poarte tinând-o strâns cu ambele mâini, cât mai aproape de corp.

Apoi, nu in ultimul rând, nu-l lasati sa care greutati prea mari, care pot afecta coloana vertebrala.

Andrei Ispas

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
215 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger