AcasăOldCât costa certificatul energetic si cum il obtinem

Cât costa certificatul energetic si cum il obtinem

Neclaritatile legislative au creat confuzie in piata tranzactiilor imobiliare, cu privire la obligativitatea de a obtine un certificat energetic, inaintea vânzarii sau inchirierii unui imobil.

In timp ce Legea 372/2005 precizeaza ca acest certificat energetic este eliberat proprietarului, iar acesta il pune la dispozitia potentialului cumparator sau chirias, insa nu exista termeni care sa indice obligativitatea si nici nu sunt prevazute sanctiuni in cazul in care certificatul nu exista. Acest lucru a fost de ajuns pentru ca Uniunea Notarilor Publici din România sa emita o hotarâre in care se stipuleaza ca o tranzactie poate fi incheiata fara certificat, in cazul in care cumparatorul sau chiriasul isi asuma raspunderea.

*Tranzactiile ar putea fi anulate*

In prezent, Ministerul Dezvoltarii Rurale lucreaza la introducerea unor sanctiuni pentru lipsa certificatului energetic din actele prezentate la incheierea unei tranzactii imobiliare, care ar putea insemna chiar anularea tranzactiilor efectuate fara acest certificat.
Potrivit specialistilor in domeniu, nu exista niciun motiv pentru care proprietarii nu ar dori sa obtina acest certificat.

*Cât costa si cum il obtii*

Un astfel de certificat costa intre 0,3-0,5 euro pe metru patrat, prin urmare este o cheltuiala nesemnificativa, comparativ cu valoarea totala a imobilului respectiv.

Pentru obtinerea unui certificat energetic, proprietarul trebuie sa isi aleaga un auditor energetic de pe listele Ministerului Dezvoltarii Regionale sau a Asociatiei Auditorilor Energetici (urmeaza ca si ARAI sa puna la dispozitie o astfel de lista).

Acesta trebuie sa faca o inspectie a imobilului, atât a starii constructiei in sine, cât si a starii instalatiilor. De asemenea, se obtin date despre cheltuielile pentru energie (apa calda, caldura) si se face o inspectie si la furnizorii de caldura.

In cazul unei locuinte cu termoficare, trebuie inspectata si centrala termica, pentru a vedea daca este locala sau pentru mai multe blocuri, de exemplu.

Nu in ultimul rând, este nevoie de un releveu al constructiei, nu doar un plan cadastral, trebuie aflat ce dimensiune au peretii, din ce sunt facuti si in ce stare sunt ferestrele.

Dupa adunarea acestor date se face un calcul si se da certificatul, intregul proces durând cel putin trei zile, potrivit vicepresedintelui ARAI, in functie de cât de usor se obtin informatiile necesare.

*Cum va influenta certificatul energetic piata imobiliara?*

„Evident ca noul act normativ va trebui sa contina o prevedere de genul: aveti timp o luna, doua, trei sa va faceti certificatul energetic, altfel anulam tranzactia. Altminteri, daca nu este asa, daca le anuleaza pe toate fara sa impuna o astfel de conditie, mi s-ar parea un abuz”, este de parere analistul imobiliar Radu Zilisteanu.
Potrivit spuselor sale, piata imobiliara nu ar trebui sa fie influentata prea mult de necesitatea acestor certificate energetice. „Nota energetica o sa fie element de negociere, fie pentru proprietar, fie pentru cumparator”, a explicat Zilisteanu.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
176 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger