AcasăOldCluburile din Liga lui Mitica supravietuiesc pe criza din drepturile TV

Cluburile din Liga lui Mitica supravietuiesc pe criza din drepturile TV

Echipele de fotbal se inghesuie in fata bancilor pentru a primi inainte de termen banii cuveniti din drepturile TV. Criza financiara a facut sa apara doua noi fenomene in Liga lui Mitica. Pe de o parte, autoritatile pun sechestru pe diferite bunuri ale clubului, iar pe cealalta parte managerii formatiilor de fotbal se inghesuie sa primeasca imprumuturi de la banca.

Deoarece cluburile nu mai au ce sa amaneteze, iar fiscul sta la pânda, veniturile generate din drepturile TV reprezinta cei mai siguri bani, de cele mai multe ori singurii bani. “Campioana de Toamna”, Otelul Galati, a reusit sa supravietuiasca in Liga 1 datorita banilor luati in avans din drepturile TV. La data de 6 august 2010, FC Otelul Galati incheia cu Unicredit Ţiriac Bank contractul de factoring nr. 342. In urma acestei operatiuni, formatia care avea sa termine turul pe locul 1 primea 3,6 milioane de lei „reprezentând transa a doua din sumele cuvenite in conformitate cu prevederile contractului de cesiune de drepturi de televiziune nr. 428/08.04.2009 incheiat intre LPF si consortiul RCS&RDS – Antena 1 si al adresei având nr. 1036/07.07.2010 emisa de catre Liga Profesionista de Fotbal catre FC Otelul Galati, pentru ocuparea locului 8 (opt) in clasament, in anul competitional 2010-2011” dupa cum se arata in contract. In luna iunie 2010, aceeasi metoda a fost folosita si de FC Vaslui, care a primit 5,2 milioane de lei deoarece la finele sezonului ocupase locul 3. La rândul sau, Ceahlaul Piatra Neamt – intre timp retrogradata in Liga 2 – a obtinut de la aceeasi banca suma de 1,4 milioane de lei pentru locul al 18-lea ocupat in campionatul trecut. FC Steaua a stricat “afacerea” si a ales Garanti Bank, la data de 16 iulie 2010, pentru a cesiona banii pe care urma sa ii primeasca din drepturile TV.

*Se cesioneaza si banii de la UEFA*

Unirea Urziceni a iesit mult mai câstigata din contractele de factoring, ialomitenii având sume mari de incasat de la UEFA. In 10 august 2009, clubul lui Dumitru Bucsaru a primit de la Unicredit Bank aproape 16 milioane de euro. Patronul Unirii a cesionat atunci creanta de 1,5 milioane de euro, pe care clubul urma sa o primeasca de la LPF, pentru câstigarea campionatului.
De asemenea, ialomitenii au mai cesionat si suma totala de 13,5 milioane de euro, pe care trebuia sa o primeasca de la UEFA pentru parcursul din europene.
Contractele de factoring ajuta gruparile de fotbal sa foloseasca banii inca inainte de a-i incasa, conform site-ului euroavocatura.ro. Factoring-ul este „metoda prin care o firma transfera debitele sale comerciale catre o institutie financiara”. Practic, banca plateste cluburilor banii cuveniti din drepturile TV, urmând ca la incasare, LPF sa vireze aceste sume direct in contul bancii.

Vasile Bica

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
42 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger