AcasăOldAu „explodat” tumorile canceroase cerebrale la copii

Au „explodat” tumorile canceroase cerebrale la copii

In ultimii ani s-a inregistrat – atât pe plan mondial, cât si in România – o crestere impresionanta a tumorilor canceroase cerebrale si intracraniene. Prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea, de la Spitalul Clinic de Urgenta „Bagdasar -Arseni”, a acceptat sa vorbeasca, in exclusivitate pentru ziarul „National”, despre maladia la copii, oferind totodata sfaturi pretioase tinerelor mame.

Numarul cazurilor de tumori a crescut de peste cinci ori in ultimii 10 ani. Specific României este ca acestea sunt extrem de agresive, iar o „explozie” a lor s-a inregistrat in special la copiii cu vârste pâna in 16 ani.
„Izbucnirea tumorilor maligne a aparut pentru ca s-a modificat extraordinar structura mediului in care traim. Numarul de e-uri din mâncare a crescut foarte mult, iar starea de stres a parintilor se transmite la copil”, a explicat Prof. Ciurea, pentru „National”.
De asemenea, domnia sa a mentionat ca la bebelusi apar si tumori de natura embrionara, prin modificarile genetice care se produc in celula si afecteaza tesutul tânar, adica tesutul nervos. Acestea au o denumire speciala PNET (primitive neuro ectodermal tumors), apar odata cu nasterea si se dezvolta exploziv, cuprinzând jumatate din creier.

*„Semnele” aparitiei tumorilor cerebrale si intracraniene*

Cele mai grave tumori, si care au o evolutie exploziva, s-au inregistrat la copiii intre 0 si 3 ani. Prof. Ciurea subliniaza faptul ca tumorile sunt mari, diagnosticul se pune târziu, iar afectarea cerebrala este majora.
Semnalele de alarma pentru parinti sunt iritabilitatea micutului, somnolenta, convulsii, modificarea privirii, bombarea frontanelei si varsaturi. Vârsta de peste 3 ani aduce fenomene si mai complicate: crize de epilepsie, o parte a corpului este mai slaba, modificarea intelectuala a pacientului. Copilul scolar va avea aceeasi evolutie ca un adult, respectiv o parte a corpului va fi in mod clar mai slaba, si cresterea crizelor de epilepsie, datorate iritatiei pe care o produce tumora cerebrala in interiorul creierului.

*Sfaturi pretioase pentru mamici*

Prof. Ciurea ii sfatuieste pe viitorii parinti ca, inainte de a porni o sarcina, sa faca un „sfat genetic”.
Cu ajutorul acestei analize genetice se va elimina orice suspiciune a unei modificari la nivel cromozomial, care poate imprima o boala asupra tesutului nervos al viitorului bebelus.
O viitoare mamica trebuie sa duca o viata cât mai cumpatata si cât mai putin expusa la noxele toxice. Acestea trebuie sa elimine statul seara prea târziu, fumatul, bauturile alcoolice, telefonia mobila, suprasolicitarea fizica, supraexpunerea la razele solare.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
74 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger