AcasăOldCum tratam obezitatea?

Cum tratam obezitatea?

Nu exista nici o terapie perfecta pentru obezitate. Tratamentul conservator, in care pacientul accepta si reuseste sa-si schimbe modul de viata, modificându-si atât dieta (alegând o varianta hipocalorica), cât si activitatea fizica (sporind-o constant), este ideal.

Exista numeroase incercari de a prescrie o dieta ideala. Cert este ca, in S.U.A., inlocuirea lipidelor cu carbohidrati (zaharuri) nu a dus la vreun rezultat, obezitatea crescând spectaculos. Solutia este un aport mic de calorii fara a elimina sau reduce una ori mai multe componente nutritive.
Exista programe de slabit prin dieta hipocalorica (600 de calorii cu 40g proteine), dar este recomandabil ca ele sa fie efectuate sub supraveghere medicala.
Asocierea exercitiului fizic constant imbunatateste rezultatul dietelor: atât mersul pe jos si gimnastica, cât si sporturi precum inotul, canotajul, golful, tenisul contribuie la realizarea unei balante calorice negative si reducerea cantitatii de masa grasoasa.
Tratamentul chirurgical al obezitatii poate fi precedat sau inlocuit cu unul minim invaziv, endoscopic, de montare a unui balon de silicon care ocupa o parte din stomac, scazându-i capacitatea si diminuând pofta de mâncare; majoritatea pacientilor slabesc circa 4 kg pe luna. Din pacate, balonul endogastric nu se poate tine in stomac decât 6-8 luni, si daca nu are loc o modificare de ansamblu a regimului de viata, rezultatele se pot pierde in timp.
Tratamentul chirurgical propriu-zis are mai multe variante: procedee restrictive (prin care se incearca diminuarea aportului alimentar), procedee malabsorbtive (prin care se impiedica absorbtia componentelor nutritive ingerate) si procedee combinate. Tehnica cea mai folosita la ora actuala in chirurgia obezitatii (numarul interventiilor a crescut de 5 ori in ultimul an) este “gastric-bandingul” (inelul perigastric) laparoscopic. Se monteaza laparoscopic (prin mici incizii sub supraveghere cu o camera video) un inel de silicon in jurul partii superioare a stomacului, micsorând foarte mult capacitatea gastrica si ingustând la 10-12 mm trecerea alimentelor.
Este metoda cea mai putin invaziva, dar nu da rezultate la pacientii care consuma tot timpul alimente hipercalorice (alune, ciocolata etc.) sau beau lichide hipercalorice (cola, inghetata topita, sucuri dulci etc.) ce trec usor prin inelul perigastric.
In astfel de situatii se apeleaza la procedee de scurtcircuitare digestiva, care micsoreaza absorbtia intestinala: by-pass-ul gastric laparoscopic — care micsoreaza stomacul si se scurteaza mult intestinul functional, producându-se atât restrictie, cât si o malabsorbtie. Si suntul bilio-pancreatic descris de Niccolo Scopinaro, este realizabil, in anumite conditii, laparoscopic.
Aceste interventii sunt mai agresive, sunt grevate de risc mai mare, dar pot fi ultima solutie in cazul unor super-obezi la care nu se poate face controlul alimentatiei.
Chirurgia plastica poate interveni, in prima faza, in anumite forme de obezitate moderate (lipoaspiratie, abdominoplastie), dar mai ales ulterior interventiei digestive, pentru corectarea problemelor functionale si estetice ce apar dupa slabirea rapida, cu pierdere majora in greutate.

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
139 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger