AcasăOldCum reduci consumul de benzina

Cum reduci consumul de benzina

Carburantii se scumpesc de la o zi la alta, doar in 2010 pretul crescând cu 30%. In aceasta situatie, pe lânga protestele cu maruntis la benzinarii, soferii trebuie sa se gândeasca cum pot reduce consumul de carburanti al masinii lor.

1. Cu cât masina este mai grea, cu atât va consuma mai mult. Indepartati, deci, greutatile nenecesare din portbagaj (biciclete, patine, role, haine, scule inutile), suporturile de biciclete sau de schiuri de pe capota, atunci când nu le folositi. Inca un truc: nu umpleti rezervorul la maximum, va ingreuna masina in mod inutil. Jumatate de rezervor la o alimentare este suficient.

2. Verificati presiunea cauciucurilor saptamânal. Daca presiunea este sub cea recomandata de fabricant, consumul de carburanti poate creste chiar si cu 30%, din cauza frecarii suplimentare cu carosabilul.

3. Faceti revizia la masina. Un motor nereglat si filtrele de aer neschimbate pot conduce la o crestere a consumului de chiar 25%.

4. Nu lasati masina sa se incalzeasca prea mult, inainte de a porni la drum. Daca motorul merge in timp ce masina sta pe loc, consuma mai mult decât in mers: intr-o ora de incalzire pe loc, masina consuma cu de la 1,1 litri mai mult la 4 litri mai mult decât intr-o ora de mers. La masinile de acum sunt suficiente 30 de secunde de “incalzire a motorului”, dupa care trebuie doar sa nu accelerati brusc.

5. Nu accelerati si nu frânati brusc. Fiti atent la traficul din fata dumneavoastra, pentru a nu fi obligat sa procedati la manevre bruste. De exemplu, in loc sa apasati pe frâna, este mai economicos sa incetiniti luând piciorul de pe acceleratie. Pastrati suficienta distanta fata de masina dinainte, pentru a evita opriri nenecesare. Plecarea de pe loc consuma cu 20% mai multa benzina decât in cazul accelerarii de la 10 km/h. In general, condusul agresiv poate creste consumul de benzina cu pâna la 33%, pe autostrada si cu 5-10% in oras.

6. Pastrati, pe cât posibil, o viteza constanta. Nu circulati cu viteza prea mica sau prea mare: astfel, o masina care merge cu 80km la ora poate consuma cu 20-30% mai putin decât una care circula cu 110km/h. Asta inseamna ca viteza legala poate fi utila chiar si buzunarului.

7. Mentineti masina in cea mai inalta treapta de viteza posibila. Daca supraturati motorul, acesta va consuma mai mult.

8. Pastrati-va masina cât mai aerodinamica, se va reduce frecarea si va consuma mai putin. Asta inseamna de la a indeparta suporturi de biciclete sau schiuri sau portbagaje adaugate pâna la simplul gest de a spala masina. Chiar daca reducerea consumului e mica, pe perioade lungi va fi rentabil.

9. Nu folositi benzina cu cifra octanica mai mare decât este indicat de fabricantul masinii. Foarte putine masini au cu adevarat nevoie de benzina tip 99, cea tip 95 fiind, cel mai adesea, foarte buna. Va va costa mai putin.

10. Gânditi-va dinainte de a pleca ce drumuri aveti de facut si alegeti cel mai bun traseu. Asta implica si sa va interesati unde sunt ambuteiaje si unde veti astepta degeaba in trafic, consumând mai mult carburant.

Andrei Ispas

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
172 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger