AcasăOldCum calculam obezitatea?

Cum calculam obezitatea?

Obezitatea este una dintre problemele cele mai importante de sanatate cu care se confrunta medicina mileniului III. Originea latina a cuvântului “obezitate” (obedo, obedere = a mânca in exces, mult si lacom) arata ca si in Antichitate existau neplaceri cauzate de depasirea greutatii ideale.
Odata cu evolutia societatii si mai ales in zilele noastre in tarile dezvoltate, ponderea obezilor depaseste 20-25% din populatia adulta.
Mai mult, in SUA, unde obezitatea afecteaza peste 33% dintre adulti, numarul copiilor supraponderali depaseste 9 milioane, si intrucât riscul unor maladii asociate obezitatii este si mai mare la tineri decât la adulti, Senatul a ajuns la concluzia ca tinerii vor trai mai putin decât parintii lor, daca nu se face cu adevarat ceva. Statisticile arata clar ca un tânar obez poate pierde pâna la 13 ani din viata, iar o femeie obeza pâna la 8 ani.

*Noua „epidemie” a mileniului*

Obezitatea, aceasta noua “epidemie” a noului mileniu, tribut platit de schimbarea regimului de viata al omului (care ingurgiteaza tot mai mult si consuma tot mai putine intr-o activitate din ce in ce mai sedentara) se masoara prin diferite procedee; metoda standard este “indexul masei corporale”- BMI (body mass index), reprezentat de raportul dintre greutatea persoanei si patratul inaltimii acesteia (kg/m2). De exemplu, o persoana inalta de 1,58 m si cu 70 kg greutate va avea un index de masa corporala de 28 (70/1,582), adica este supraponderal.
Un BMI normal este intre 18-24,9, sub valoarea minima (18) se incadreaza subponderalii.
Intre 25-29,9 se afla supraponderalii, iar peste 30 obezii. Un index de 30-35 defineste obezitate de gradul I, intre 35-40, de gradul II, iar peste 40, de gradul III. Pacientii cu BMI peste 50 sunt considerati superobezi, iar cei peste 60 sunt numiti super-superobezi. Aceste incadrari au un rol practic foarte important in prezicerea problemelor de sanatate ce apar la diferitele categorii de excese de greutate.

*Boli care scurteaza viata obezilor*

Evolutia pacientilor obezi nu depinde numai de problemele psiho-sociale (de integrare in grup sau in societate, de a putea desfasura o anumita activitate sau de a forma o familie), ci mai ales aparitia unor comoditati, a unor boli precum diabetul zaharat, hipertensiunea, hipercolesterolemia, artroze, coronaropatii sau insuficienta venoasa periferica etc.
Toate aceste boli ingreuneaza si scurteaza viata bolnavilor obezi. O mare parte sunt reversibile sau controlabile odata cu scaderea in greutate. Iata de ce tratamentul obezitatii este un imperativ medical, nu numai estetic.

*Câteva sfaturi privind comportamentul alimentar:*

mâncati incet, mestecând foarte bine de multe ori, fiecare aliment pe care il ingerati; astfel si savurati bucatele si va si saturati cu o cantitate mai mica de alimente;

ultima masa sa o rezervati la ora 19.00 – 19.30 (pâna la culcare organismul are timp sa „proceseze” corespunzator alimentele);

feriti-va de „bombele calorice” adica amestecul alimentelor grase cu cele dulci. Iata câteva exemple: cartofi prajiti care combina amidon – dulce cu ulei – gras, maioneze (cu cartofi, cu pâine) sau torturi , prajituri cu creme (unt/margarina);

mâncati fructe, putina pâine, limitând drastic dulciurile (lichide, solide, semisolide) si grasimile (mai ales animale), inghetata, produsele de patiserie;

mâncati putin cantitativ;

mâncati mai mult proteine si de buna calitate (carne de peste, pasare, vita, de preferat rasol sau gratar) si legume (fierte, salate sau la gratar).

(Va urma)

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
153 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger