AcasăOldIn noaptea de Boboteaza, fetele isi viseaza ursitul

In noaptea de Boboteaza, fetele isi viseaza ursitul

Celebrata azi, conform datinilor stravechi, Boboteaza incheie perioada sarbatorilor de iarna, semnificând botezul lui Iisus Hristos in apa Iordanului.

Sfintirea mare a apei este oficiata de preoti numai in ziua de 6 ianuarie. Apa sfintita are puteri miraculoase. Agheasma nu se strica, ramâne vie de-a lungul timpului si vindeca boli, alunga spiritele rele, purifica sufletul. Conform credintei populare, e mare pacat sa arunci apa sfintita sau s-o bei dupa ce ai mâncat. Inainte de Boboteaza, preotii merg sa sfinteasca locuintele enoriasilor. Superstitia spune ca fetele care ascund sub perna un fir de busuioc furat de la preot isi vor visa ursitul in noaptea de Boboteaza. Inainte de culcare, fetele isi leaga pe inelar un snur rosu, asaza lânga busuioc, sub perna, o verigheta imprumutata, manânca o turta sarata, iar barbatul care le va aduce apa sa le potoleasca setea, in vis, este cel cu care se vor marita. Daca fetei ii place deja un baiat, va pune intr-o farfurie cu apa doua lumânari aprinse si, daca acestea se apropie una de alta, maritisul e asigurat.

*Cine cade de Boboteaza se casatoreste*

Superstitia spune ca, daca aluneci si cazi in ziua de Boboteaza, te vei casatori in acel an. Dupa postul din ajun, pe masa de Boboteaza se pun piftie, grâu fiert si vin rosu. In Bucovina, se merge cu colindul si se aprinde focul de Boboteaza. Când flacarile incep sa scada in intensitate, flacaii sar peste ele, pentru a-si rascumpara pacatele. Pe malul apelor, in timpul slujbei, preotii arunca in valuri o cruce de lemn. Cel care are curajul sa recupereze crucea va avea un an prosper si va fi rasplatit la Judecata de Apoi. Se spune ca, dupa Boboteaza, apele ramân sfintite timp de sase saptamâni. Femeile nu au voie sa spele in aceasta zi, pentru ca „spurcând” apa se deschide calea necuratilor. De asemenea, e interzis sa imprumuti jaratec sau foc din soba, chiar daca acela care iti cere iti este foarte apropiat. Conform traditiei, gerul Bobotezei este aducator de belsug, iar pomii incarcati de promoroaca vestesc roade bogate si un an bun.

IULIA VICTOR

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
440 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger