AcasăOldCum trebuie sa ne alimentam de Sarbatori

Cum trebuie sa ne alimentam de Sarbatori

Zi de zi si in mod special când pregatim mesele festive de sarbatori, descoperim noi si noi alimente – care mai de care mai gustoase, mai atragatoare ca aspect etc. Aceasta nu inseamna ca sunt si mai sanatoase sau macar mai adecvate in a ne mentine placerea de a ne privi silueta in oglinda.

Zilele de sarbatoare ar trebui sa fie un prilej de revedere cu cei dragi si nu o ocazie in plus de a inghiti fara masura tot sau din toate alimentele puse pe masa. Daca nu vom aborda problema alimentatiei – inclusiv de sarbatori – in modul descris mai sus ne vom trezi in mod sigur cu 2-3 kg in plus (cel putin), la inceputul noului an. Vom fi obligati – daca suntem constienti de riscurile supraponderalitatii – sa reluam lupta cu kilogramele. Nu va fi o placere! Statisticile medicale spun ca o persoana cu cât trece prin mai multe cicluri de ingrasare-slabire, cu atât va reusi mai greu sa slabeasca. In concluzie, un prim sfat este acela sa incercati macar sa va mentineti la aceeasi greutate si de sarbatori. Nu uitati: placerea degustarii tine câteva minute, neplacerea dietelor si a tratamentelor de scadere ponderala tine câteva luni!

*Mâncati rational*

Deci, va invit ca si de sarbatori sa mâncati rational – adica, constienti ca o alimentatie adecvata reprezinta “tratamentul” zilnic pentru mentinerea starii de sanatate, pentru mentinerea functionarii optime a organismului, dar si pentru pastrarea unui aspect estetic, care sa va faca placuti, doriti sau uneori invidiati de anturaj. Prin “alimentatie constienta” inteleg ca pacientii mei sa-si poata raspunde in fiecare zi la intrebarile CE?, CÂND? si CÂT? am mâncat ieri. Aceasta impreuna cu cântarirea zilnica (dupa toaleta matinala) reprezinta premisele unei abateri cât mai mici de la “PROGRAMUL ALIMENTAR CORECT” – cum il numesc eu – care va permite sa fiti cât mai aproape de greutatea dorita. Desigur, doar a va raspunde la intrebari si “a citi cântarul” nu este de ajuns – dar este un bun inceput.

Trei actiuni ferme si suficient motivate trebuie sa intreprindeti:
1. Alimentatie conform unei diete adecvate organismului dumneavoastra si programului de lucru.
2. Exercitiul fizic – nu deveniti anxiosi, uneori 2-3 ore pe saptamâna sunt suficiente.
3. Tratamentul medicamentos – tinând cont ca astazi stiinta ne pune la dispozitie substante eficiente care ne ajuta sa slabim – fara efecte adverse semnificative cu conditia sa fie recomandate de un medic cu experienta in tratamentul obezitatii si corelate cu celelalte boli (daca este cazul) de care suferiti si cu dieta pe care o veti urma.
Apropos! Stiati ca OBEZITATEA este o boala? Ea predispune la aparitia de complicatii severe dintre care cele mai importante si frecvente sunt diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, bolile articulare.

*Ce trebuie sa respectam*

In primul rând, mâncati de 3-4 ori pe zi având mare grija sa lasati un interval liber de 3-4 ore intre mese. La masa, incercati sa va puneti de la inceput in farfurie ceea ce intentionati sa mâncati si nu mai adaugati nimic pe parcurs. Evitati carnea de porc si derivatele ei. Stiati ca sarmalele se pot prepara si din carne de vita + pasare?
Beti multa apa (in orice forma) pâna la 2-3 l/zi, si evitati bauturile alcoolice tari.
De asemenea, sucurile din comert sau bauturile gazoase dulci.
In privinta dulciurilor cred ca “UNA FELIE” de cozonac la micul dejun si “UNA FELIE” de tort la prânz sunt acceptabile si suficiente – mai ales daca timpul economisit, eliminând degustarile interminabile, il folosim la o plimbare pe jos.
Daca totusi lucrurile nu merg prea bine si dupa Revelion veti avea senzatia ca “s-a dereglat cântarul” sau “imbracamintea a intrat la apa” apelati la un medic cu experienta in probleme de nutritie – care ia problema SUPRAPONDERALITĂŢII si OBEZITĂŢII in serios, considerându-le ceea ce cu adevarat sunt: boli care afecteaza sanatatea, durata de viata, dar si increderea de sine (generate de aspectul estetic).
Fara urarea “Pofta mare!”, va doresc “La multi ani si Sarbatori fericite!”

Dr. Mircea Ioan
Medic Primar Endocrinolog

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
131 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger