AcasăOldSemne care anunta boala

Semne care anunta boala

*Rubrica ingrijita de Dr. Dana Jianu*

I s-a spus “cea mai chinuitoare dintre bolile care nu omoara”, afirmatie doar pe jumatate adevarata, pentru ca poliartrita reumatoida este extrem de chinuitoare, ea poate determina uneori si moartea celor afectati.

Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie cronica, a carei cauza este necunoscuta, dar in aparitia careia mecanismele autoimune joaca un rol important. Principala manifestare clinica a bolii este cea articulara, debutul insidios fiind cel mai frecvent intâlnit, 60-65% dintre cazuri prezentând un astfel de debut. Uneori se poate identifica inaintea debutului propriu-zis, interventia unor factori favorizanti, cum ar fi: stresul emotional, expunerea la frig, traumatismele, infectii. Simptomele initiale pot fi necaracteristice: astenie, subfebrilitate, inapetenta, transpiratii, insomnie, simptome musculo-scheletale vagi, pierdere ponderala.

*Afectarea articulatiilor*

Boala se cantoneaza ulterior de cele mai multe ori la nivelul articulatiilor mâinilor, moment in care durerile articulare cu caracter de redoare si tumefactiile articulare orienteaza diagnosticul spre aceasta suferinta. Redoarea este resimtita de catre bolnavi ca o senzatie neplacuta de tensiune si rigiditate la inceputul miscarii si care dispare pe masura ce articulatia respectiva este mobilizata.
Simetria este o alta caracteristica a acestei boli, afectarea unei articulatii fiind urmata de afectarea articulatiei simetrice intr-un interval mai mic de trei luni.
Articulatiile sunt uneori interesate intr-o maniera centripeta (mai intâi mâinile, apoi coatele, apoi umerii). Aceeasi caracteristica se poate manifesta si la membrele inferioare, cu extinderea artritei de la articulatiile piciorului, la genunchi si apoi la sold. Afectarea articulara evolueaza cronic spre eroziuni, deformari, anchiloze.

*Evolutia bolii este lunga*

Poliartrita reumatoida este in acelasi timp o suferinta sistemica. Desi boala este predominant articulara, in evolutia ei se pot intâlni si manifestari extraarticulare (la nivelul pielii, plamânilor, sistemului cardiovascular, sistemului nervos, ochiului, rinichiului, oaselor, muschilor). Evolutia bolii este in general lunga si este caracterizata de aparitia unor modificari invalidante progresive. Mai multe studii de mortalitate au aratat ca pacientii cu PR au o rata de mortalitate mai mare decât populatia generala.

Conf. Dr. Andra Balanescu
Medic primar boli interne si reumatologie
Doctor in stiinte medicale

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
305 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger